“Όχι” από τη Βουλή των Λόρδων στη συμφωνία της Μέι για το Brexit

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε εχθές το βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία για το Brexit που έχει διαπραγματευτεί η Τερέζα Μέι, αλλά και στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Λιγότερο από 24 ώρες πριν την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα το βράδυ, 321 μέλη της Βουλής των Λόρδων ενέκριναν το ψήφισμα, έναντι 152, δίνοντας ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι η συμφωνία της δεν έχει την έγκριση του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα, η συμφωνία της Μέι “θα βλάψει τη μελλοντική οικονομική ευημερία της χώρας, την εσωτερική ασφάλεια και την παγκόσμια επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου”. Παράλληλα, καλεί το κοινοβούλιο να “απορρίψει εμφατικά” το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας που έχει συνάψει η Μέι με τις Βρυξέλλες, αποτελεί μια ακόμα σημαντική ήττα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Παρότι το ψήφισμα της Βουλής των Λόρδων θεωρείται άνευ σημασίας, καθώς δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αποτελεί εν τούτοις ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι το σύνολο του πολιτικού φάσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ