Στην εξαγορά της Goldcorp προχωρά η Newmont έναντι 10 δισ. δολαρίων

Η εταιρεία ορυχείων χρυσού Newmont Mining Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην εξαγορά της μικρότερης ομοειδούς εταιρείας Goldcorp Inc, σε μια συμφωνία αξίας 10 δισ. δολαρίων, που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο.

Η Newmont θα προσφέρει 0,3280 μετοχές της και 0,02 δολάρια για κάθε μετοχή της Colgcorp.

“Η στρατηγική επιλογή για τη συνένωση της Goldcorp με τη Newmont είναι αναγκαία σε πολλά επίπεδα”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldcorp, David Garofalo, σε ανακοίνωσή του.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα και πόρους στον τομέα του χρυσού, τα οποία βρίσκονται σε ευνοϊκές περιοχές εξόρυξης στην Αμερική, την Αυστραλία και την Γκάλα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Αναμένεται δε να παράγει 6-7 εκατ. ουγκιές χρυσού ετησίως την επόμενη δεκαετία. Το 2017, η Newmont παρήγαγε 5,3 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ η Goldcorp εξόρυξε 2,6 εκατ. ουγκιές πολύτιμου μετάλλου.

Η είδηση οδήγησε τις μετοχές της Goldcorp στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε άνοδο 13% πριν χτυπήσει το κουδούνι έναρξης της σημερινής συνεδρίασης, ενώ ο τίτλος της Newmont υποχώρησε κατά 2,6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ