Τραμπ προς Τουρκία: “Θα σας συντρίψω οικονομικά αν επιτεθείτε στους Κούρδους”

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας, την οποία προειδοποίησε να μην εκμεταλλευτεί την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή προκειμένου να προωθήσει την δική της ατζέντα και προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίων Κουρδικών θέσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Άγκυρα να έχει στο μυαλό της της καταστροφική οργή της αμερικανικής οικονομικής πίεσης, η οποία θα ασκηθεί στη χώρα, αν τολμήσει να επιτεθεί στους αμερικανικούς συμμάχους της (σ.σ τους Κούρδους) που μένουν πίσω για να διαφυλάξουν τω νώτα της, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ΗΠΑ στην “εδώ και καιρό καθυστερημένη” αποχώρηση τους από την περιοχή. 

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν κοντινές βάσεις, κατά πάσα πιθανότητα στο έδαφος του Ιράκ εναντίον θέσεων του ISIS, στην περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε επιχείρηση στο Συριακό έδαφος. Με τον γνωστό του “ισοπεδωτικό τρόπο” ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να επικοινωνήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. 

“Θα συντρίψουμε οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί σε Κούρδους” διαμήνυσε ο Ντ. Τραμπ, πιέζοντας την Άγκυρα να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη 20 μιλίων. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, κάλεσε την Κουρδική πλευρά, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει, να μην “προκαλούν” την Τουρκία. 

Ταυτόχρονα προσπάθησε να διατηρήσει το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων υψηλά, επαινώντας τους για τις προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια για την καταπολέμηση του ISIS και την νίκη τους απέναντι σε αυτόν, χωρίς να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις του στρατού του ISIS είχαν γίνει από το στρατό της Συρίας συνεπικουρούμενο από τις Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. 

Πραγματικοί νικητές στην Συρία ήταν η ίδια η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία, και οι τρεις είναι εχθροί μας. Κι εμείς βέβαια ωφεληθήκαμε λίγο καταστρέφοντας τον ISIS στη Συρία, όμως είναι πια ώρα να επιστρέψουν σπίτι οι στρατιώτες μας. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ διαμήνυσε ο Ντ. Τραμπ. 

Ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία τον περασμένο μήνα, εν μέσω διαβουλεύσεων με τον τουρκικό στρατό για τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις τους στη Συρία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν τη Συρία μέχρις ότου η Τουρκία εγγυηθεί την ασφάλεια των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών πολιτοφυλακών. Η Τουρκία, ωστόσο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην καταπολέμηση της λεγόμενης “τρομοκρατικής” απειλής των Κούρδων που προέρχεται από την κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη και προετοιμάζεται ενεργά για μια πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση. “Η προετοιμασία μας συνεχίζεται έντονα”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ