Τα Σκόπια ενέκριναν τη Συνταγματική αναθεώρηση

Μια σημαντική νίκη πέτυχε εχθές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καθώς κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επικυρώνοντας ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά επί συνόλου 120, δεδομένου ότι από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του VMRO-DPMNE -του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος των Σκοπίων-, η Βουλή της γειτονικής χώρας ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες επί άρθρων του Συντάγματος, καθώς και τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή των Σκοπίων αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία πλέον από εχθές το βράδυ ονομάζεται “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Στην ελληνική πλευρά το “μπαλάκι”

Η νίκη Ζάεφ στέλνει πλέον το “μπαλάκι” στην Αθήνα. Η διαδικασία πλέον προβλέπει την αποστολή επιστολής με τις αλλαγές του Συντάγματος από τα Σκόπια στην ελληνική πλευρά. Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει άμεσα στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση.

Μια συμφωνία που ο Πάνος Καμμένος έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν, απειλώντας μάλιστα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, την οποία ωστόσο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς -όπως σημειώνει συχνά πυκνά τελευταία- δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και ότι οι “Πρέσπες” είναι το μόνο θέμα που χωρίζει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το χρονικό της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων

Η συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με μεγάλη καθυστέρηση, ολοκληρώθηκε όμως εν μέσω πανηγυρισμών του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, καθώς μετά από δύο αναβολές έγραψε “happy end” στο πολυήμερο σήριαλ της Συνταγματικής αναθεώρησης της χώρας.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Πρόσθεσε, επίσης, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του μικρού αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως “μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο στην Ιστορία την πΓΔΜ, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Οι βουλευτές ψήφισαν τη συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχο κράτος με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι “η μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο ύμνος μας, η σημαία μας, παραμένουν τα ίδια και προστατεύονται. Η υποκοότητά μας θα είναι πλέον Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, όπου τον συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πάντως, επέκρινε τη Βουλή των Σκοπίων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως τόνισε, οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από την ψηφοφορία, καθώς διαφωνούν κάθετα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Μιτσκόσκι ζήτησε, μάλιστα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, όταν δηλαδή πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ