ΠΣΒΕ: “Ας το κάνουμε όπως η Ιταλία” στην ανακοίνωση πλαστικών

Πρωτοβουλία για την παρουσίαση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας του επιτυχημένου μοντέλου συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών της Ιταλίας ανέβαλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, στην προσπάθειά του να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων από πλαστικό και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 9 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Σωκράτη Φάμελλο και τους συνεργάτες του, με τη συμμετοχή του Αντονέλο Τσιότι, προέδρου της ιταλικής κοινοπραξίας COREPLA, που σχεδίασε το ιταλικό μοντέλο και υλοποιεί την συλλογή και την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του, Δημήτριο Σύρμο, τον αντιπρόεδρο, Βασίλειο Γούναρη, τον αναπληρωτή γενικό σραμματέα, Σωτήριο Κορδά, τον αναπληρωτή ταμία, Νικόλαο Οικονομίδη, τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης, Χρίστο Παπάζογλου, και τον εκτελεστικό του διευθυντή, Δρ Ηλία Μάμαλη. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης εκπροσωπήθηκε από την διευθύνουσα σύμβουλό του, Αλεξάνδρα Μέξα, και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης από τον Δημήτρη Πεσματζόγλου.

Η συνάντηση αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην προσπάθεια για βελτίωση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας και για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα οι βέλτιστες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Ιταλία και την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις της ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αναλυτική παρουσίαση του κυρίου Τσιότι κάλυψε όλα τα βήματα, που απαιτούνται για να μπορέσει και η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μοντέλο συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών.

Παράλληλα, δοθείσης της αφορμής της συνάντησης για την παρουσίαση του μοντέλου της COREPLA, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους συνεργάτες του, σχετικά με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο και τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών.

Η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας, η επικείμενη πρόταση οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης, ο κανονισμός τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τέθηκε σε διαβούλευση πριν λίγες ημέρες, αποτέλεσαν μερικά από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ο υπουργός από την πλευρά του ζήτησε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας την ενεργή του συμμετοχή σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

H COREPLA ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 και αποτελεί την εθνική κοινοπραξία συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών της Ιταλίας. Αντικατέστησε την “Replastic Consortium”. Είναι μέρος του “Συστήματος CONAI” (Εθνική Κοινοπραξία Συσκευασίας) και είναι ιδιωτική, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, η οποία χρηματοδοτείται από:

α) την περιβαλλοντική συνεισφορά για τις συσκευασίες, που έχει επιβληθεί στην ιταλική αγορά (συσκευασίες, που παράγονται στην Ιταλία ή εισάγονται κενές ή και πλήρεις), την οποία ορίζουν και διαχειρίζονται οι εταιρείες μέσω της CONAI.

β) τα έσοδα από τις πωλήσεις αποβλήτων μετά την ανακύκλωση.

Τα μέλη της αριθμούν περίπου 2.685 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της πλαστικής συσκευασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ