“Κόβει” τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η Deutsche Bank

Σε περικοπή των τιμών-στόχων για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τις οποίες καλύπτει (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και σε μείωση των προβλέψεών της για την κερδοφορία τους προχώρησε η Deutsche Bank.

Σε νέα έκθεσή της, μειώνει την πρόβλεψη για τα έσοδα, κυρίως για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά μέσο όρο 3,5% το 2019 και κατά 5% το 2020, επικαλούμενη κυρίως την επιβράδυνση στην αύξηση των δανείων και τη χαμηλότερη συμβολή των NPSs στην “πάνω γραμμή” της κερδοφορίας. Όπως σημειώνει

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις εκτιμήσεις της Deutsche Bank αφορά όμως τις προβλέψεις. Ο οίκος έχει αυξήσει το κόστος ρίσκου (cost of risk) για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να περιλαμβάνεται ο αυξημένος αντίκτυπος από τη μείωση των NPEs μέσω πωλήσεων, μετά την περιορισμένη οργανική μείωση των NPEs που καταγράφηκε τα τελευταία 2-3 τρίμηνα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η επιβράδυνση στα έσοδα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προβλέψεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας, οι ποσοστιαίες μεταβολές είναι σημαντικές και επηρεάζουν ανάλογα τις εκτιμήσεις της.

Ακόμη, ο οίκος αύξησε τις εκτιμήσεις τους για το κόστος ιδίων κεφαλαίου των τραπεζών, κατά μέσο όρο 150 μονάδες βάση, στο 14%, λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος σχετικά με την κερδοφορία αλλά και των ρυθμιστικών κινδύνων, που μπορούν να μεταφραστούν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης της “χονδρικής”.

Έτσι, η Deutsche Bank προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων, χωρίς όμως να μεταβάλει τις συστάσεις της για τους τίτλους των τριών τραπεζών. Ειδικότερα, για την Εθνική δίνει τιμή-στόχο 1,4 ευρώ από 2,7 ευρώ προηγουμένως με σύσταση “αγοράς”, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ από 2 ευρώ πρωτύτερα με σύσταση επίσης “αγορας”, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος μειώνεται στο 0,7 ευρώ από 2,16 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “διακράτησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ