Σήμερα η συνέχεια στη Βουλή των Σκοπίων για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζεται σήμερα (στις 12:00 τοπική ώρα) η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι εχθές δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που είχε αρχικά οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας) και μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι όμως να ξεκινήσει.

Η χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης για σήμερα αποδίδεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με βουλευτές της αντιπολίτευσης, με στόχο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν επί των τροπολογιών. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται η έγκριση των δύο τρίτων της Βουλή, δηλαδή 80 επί συνόλου 120 βουλευτών.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, τουλάχιστον 76 βουλευτές τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, ενώ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει τους 80. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προσβλέπει στη στήριξη των τεσσάρων βουλευτών των δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του BESA και της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, αλλά και των οκτώ βουλευτών που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ