emea business monitor

Γιατί “καίγονται” Μέρκελ και Ευρώπη για την συμφωνία των Πρεσπών;

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα δεν γίνεται μόνο για εθιμοτυπικούς λόγους και σίγουρα δεν γίνεται απλά στο πλαίσιο της “αποχαιρετιστήριας περιοδείας της” για την αποχώρησης της από την Καγκελαρία, καθώς αυτή αργεί ακόμα. Άλλωστε υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία έρχεται να συζητήσει με την Ελληνική πολιτική ηγεσία η Γερμανίδα καγκελάριος και αυτά δεν είναι άλλα από την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και φυσικά η κύρωση από την Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα για να πιέσει καταστάσεις τόσο εκ μέρους της χώρας της όσο και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την μεριά της πΓΔΜ οι απαιτούμενες κινήσεις γίνονται και προχωράνε με ταχύ ρυθμό και η χώρα έχει περάσει την συμφωνία από την Βουλή ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση χωρίς περαιτέρω τριβές. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα για να εξασφαλίσει ακριβώς το ίδιο. Την ολοκλήρωση των συζητήσεων για να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ποιο όμως λόγο “καίγεται” η Γερμανία και η ΕΕ για το μέλλον των Σκοπίων; 

Τα Σκόπια δεν είναι μια χώρα που η ένταξη της θα βοηθήσει σε κάτι την οικονομία της Ευρώπης, ίσα ίσα θα χρειαστεί στήριξη και βοήθεια προκειμένου να πλησιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να βάλει προσχώματα στις βλέψεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει δείξει πολλές φορές ότι θέλει να βάλει χέρι στην περιοχή προκειμένου να ελέγξει την πρόσβαση στην θάλασσα και το εμπόριο και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή.

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχτεί την ύπαρξη μιας υπερδύναμης, με την οποία μάλιστα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, να έχει ισχυρό προπύργιο στα Βαλκάνια. 

Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν με τα Σκόπια, προκειμένου να ασχοληθούν με την ησυχία τους με την διένεξη μεταξύ Βοσνίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην περιοχή. Με τα Σκόπια υπό την Ευρωπαϊκή ομπρέλα, κόβονται και οι ορέξεις της Αλβανικής πλευράς και οι όποιες επεκτατικές βλέψεις υπάρχουν από τα Τίρανα. Η πΓΔΜ με την λύση μέσω συνομιλιών και συμβιβασμών, θα δώσει ένα πολύ καλό παράδειγμα στον Έντι Ράμα για το πως θα πρέπει να κινηθεί αν θέλει να αποκαταστήσει το όνομα της χώρας του και να βρει κοινό τόπο για συνομιλίες με Ελλάδα και Ευρώπη. 

Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως μακροπρόθεσμα οι όποιες διενέξεις για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα αμβλυνθούν, ύστερα από την κοινή συμβίωση μέσα στα κοινά σύνορα. Οι όποιες πατριωτικές εξάρσεις θα μπορούν να συζητιούνται σε πλαίσια συνόδου κορυφής μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν πως οι διεκδικήσεις των Σκοπίων δεν είναι άλλο από κατάλοιπα του παρελθόντος και αντίδραση στην απομόνωση που έχει βάλει η Ελλάδα τη χώρα για το όνομα. 

Φυσικά, πολλές φορές έχει αποδειχτεί πως είναι άλλο πράγμα ο σχεδιασμός και οι ευσεβείς πόθοι και αλλιώς εξελίσσονται τα πράγματα στην πράξη. όμως η “καρδιά” της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι “λύσεις μέσα από διάλογο”. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι προσπάθειες της Ένωσης.

Και το κέρδος φυσικά

Get real time updates directly on you device, subscribe now.