Ιδιωτικοποιήσεις-εκκαθαρίσεις 100 κρατικών εταιρειών σχεδιάζει η Βραζιλία

Ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων κρατικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υποδομών της Βραζιλίας, Tarcisio Freitas, που αντανακλά τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Jair Bolsonaro να μειώσει το μέγεθος του κράτους.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Freitas δήλωσε ότι η δεξιά κυβέρνηση του Bolsonaro σκοπεύσει να ιδιωτικοποιήσει ή να εκκαθαρίσει περίπου 100 κρατικές επιχειρήσεις και να χορηγήσει σειρά αδειών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων υποδομών της χώρας.

Όπως ανέφερε, τα δοθούν άδειες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή και λειτουργία 5.600 χλμ. νέων οδικών αξόνων με διόδια, ενώ θα παραχωρηθούν εκ νέου άλλα 4.000 χλμ. οδικού δικτύου με διόδια.

“Πρέπει να εντοπίσουμε όλα τα τμήματα του οδικού δικτύου που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά και να τα μεταφέρουμε στον ιδιωτικό τομέα, μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παραχωρήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος υπουργός Υποδομών.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε αντικατοπτρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στα σχετικά υποβαθμισμένα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας, προχωρώντας ταυτόχρονα στη μείωση του κράτους, με στόχο να μειωθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα της χώρας.

“Προφανώς δεν μιλάμε μόνο για ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για την εκκαθάριση των εταιρειών που δεν είναι βιώσιμες”, δήλωσε ο Freitas, προσθέτοντας ότι “στόχος είναι να απελευθερωθούν κονδύλια για επενδύσεις σε άλλους τομείς προτεραιότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ