“Πράσινο φως” από Κίνα στην εισαγωγή νέων γενετικά τροποιημένων καλλιεργειών

Σε μια ένδειξη καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ προχώρησε την Τρίτη το Πεκίνο, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών, δίνοντας το “πράσινο φως” για την εισαγωγή νέων γενετικά τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας στην ιστοσελίδα του, εγκρίθηκε η εισαγωγή πέντε νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, κάποιες εκ των οποίων ανέμεναν την έγκριση εδώ και έξι χρόνια.

Αυτή είναι μάλιστα η πρώτη έγκριση που δίνει το Πεκίνο εδώ και περίπου 18 μήνες και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα να ανοίξει την αγορά της σε περισσότερα γεωργικά προϊόντα.

Κι αυτό γιατί η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στον κόσμο, με την Κίνα να είναι από την πλευρά της ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κράμβης.

Οι Αμερικανοί αγρότες, μάλιστα, όπως και εταιρείες σπόρων με παγκόσμια παρουσία παραπονούνται εδώ και καιρό για τις αργές και συχνά απρόβλεπτες διαδικασίες που ακολουθεί το Πεκίνο όσον αφορά την έγκριση εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, κάτι που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η έγκριση αφορά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα των εταιρειών BASF, Monsanto, DowDuPont, καθώς και ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από τις Bayer CropScience και Syngenta, αλλά τώρα έχει περάσει στα χέρια της BASF.

Ωστόσο, πέντε ακόμα προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο της Monsanto και δύο της DowDuPont, τα οποία αναμένουν το “πράσινο φως” των κινεζικών αρχών, δεν έλαβαν την απαιτούμενη έγκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ