Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Νοέμβριο

Απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβράδυνε το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,9%, σε αντίθεση με την άνοδο 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Εν τω μεταξύ, προς τα κάτω αναθεωρήθηκε η μέτρηση για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο, η οποία σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία υποχώρησε κατά 0,8% και όχι κατά 0,5% που είχε ανακοινωθεί.

Με βάση τα πιο αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, η παραγωγή μειώθηκε επίσης στον τομέα των κατασκευών, όπως και σε αυτόν της ενέργειας, κυρίως λόγω των αργιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία καθώς προσαρμόζεται στα νέα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων.

Τα στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ επιβραδύνεται, καθώς ο νευραλγικός εξαγωγικός τομέας της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας που έχει προκαλέσει αναταραχές στις ροές εμπορευμάτων διεθνώς και με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι επιπτώσεις για τη Γερμανία αντισταθμίζονται εν μέρει χάρη στην ισχυρή εγχώρια οικονομία και τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ