emea business monitor

ΑΑΔΕ: Υπέρβαση του ετήσιου στόχου εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ

Σημαντική υπέρβαση του ετήσιου στόχου εσόδων δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της Αρχής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, από τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει υπέρβαση του ετήσιου στόχου των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ, ενώ από την οριστικοποίηση των στοιχείων σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γ. Πιτσιλής, συνεπής στη δέσμευσή της ταχύτερη επιστροφή φόρων, η ΑΑΔΕ την 31η-12-2018 περιόρισε το συνολικό απόθεμα των προς επιστροφή φόρων σε περίπου 755 εκατ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ την 31η-12-2017, εκ των οποίων το άνω των 90 ημερών απόθεμα για το οποίο δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στους δικαιούχους περιορίζεται σε περίπου 182 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κάνει επίσης αναφορά στη χρονιά που ολοκληρώθηκε αλλά και στους στόχους που έχει θέσει η Αρχή για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε. “Πριν από λίγες ημέρες αφήσαμε πίσω μας μια πολύ απαιτητική χρονιά. Μια χρονιά όπου κληθήκαμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να ανταποκριθούμε σε πολύ υψηλούς επιχειρησιακούς στόχους και να συμβάλουμε καθοριστικά στην επόμενη ημέρα της οικονομίας της xώρας. Και, χάρη στις προσπάθειες όλων σας, τα καταφέραμε”, σημείωσε ο Γ. Πιτσιλής.

Πρόσθεσε δε ότι παράλληλα με τους εισπρακτικούς στόχους, το 2018 έγιναν πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά ανέφερε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των βασικών παραμέτρων του νέου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής, με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από φέτος και το ειδικό Βαθμολόγιο και το νέο Σύστημα Αποδοχών της ΑΑΔΕ να είναι έτοιμα να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία, καθώς και το σχεδιασμό μεγάλων οργανωτικών αλλαγών που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2019, όπως η δημιουργία χωριστής γενικής διεύθυνσης για την πληροφορική της ΑΑΔΕ, η αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Ελέγχων της ΓΔΦΔ, η οργανωτική αυτονομία των τελωνειακών ελέγχων, κ.ά.

Αναφερόμενος στο 2019, ο Γ. Πιτσιλής τόνισε ότι “θα είναι ακόμα πιο απαιτητικό”. Και τούτο διότι, εκτός από τους στόχους των εσόδων και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πρέπει να δοθεί έμφαση σε δύο μεγάλους άξονες δράσεων:

– Ο πρώτος είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δικαιούνται καλύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε ΔΟΥ και Τελωνεία.

– Ο δεύτερος, που έχει άμεση επίπτωση και στον πρώτο, είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού μας, η έγκαιρη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες μας, η βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

“Επίσης, το 2019 χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και ρεαλισμό την υφιστάμενη διάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας και τη δημιουργία μονάδων που θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες”, τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προσθέτοντας ότι παράλληλα, “στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους”.

Καταλήγοντας, ο Γ. Πιτσιλής ευχαρίστησε προσωπικά όλες και όλους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επίτευξη των στόχων του 2018 και του ζήτησε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση το έργο τους και το 2019.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.