emea business monitor

Άκης Σκέρτσος (ΣΕΒ): “Αυξημένες αβεβαιότητες για την οικονομία το 2019”

Την ανάγκη η Ελλάδα να πορευθεί το 2019 με προσήλωση στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς και επηρεάζει το επενδυτικό περιβάλλον, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του NEWS247, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στις αυξημένες αβεβαιότητες που προκαλεί στη διεθνή οικονομία και την επενδυτική κοινότητα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και ο συνδυασμός υψηλού παγκόσμιου χρέους και ανοδικών επιτοκίων.

“Η αύξηση των δασμών οδηγεί σε ανάσχεση τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα, ενώ η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί σε πιο ισχυρό δολάριο το οποίο με τη σειρά του αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους πολλών οικονομιών όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Αργεντινή αλλά και η Ελλάδα που επιδιώκει -και επιβάλλεται- να βγει στις αγορές το 2019. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει κάτι πιο τοξικό από τον συνδυασμό υψηλού χρέους και ανοδικών τραπεζικών επιτοκίων, τόσο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους -το οποίο αυξήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων που προσέφεραν οι τράπεζες για την αναθέρμανση της οικονομίας”, σημείωσε ο A. Σκέρτσος.

Καθώς λοιπόν οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των μεγάλων ξένων οικονομιών, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, που γίνεται όλο και πιο συντηρητικό στις επιλογές του αναζητώντας σίγουρες αποδόσεις στις επενδύσεις του. Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε τα τέσσερα καλά προηγούμενα χρόνια του ανοδικού διεθνούς οικονομικού κύκλου με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια -από τα οποία δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε καθώς οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις βρίσκονταν ουσιαστικά σε καραντίνα και υπό καθεστώς capital controls- και επιχειρεί τώρα να δοκιμάσει την τύχη της σε ένα πολύ πιο αβέβαιο περιβάλλον, πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, η Ελλάδα καλείται να πορευθεί με προσοχή και προσήλωση στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, αποφεύγοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται στο προσεχές διάστημα. Ως παράγοντες κινδύνου και ανατροπών της πορείας οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ο Α. Σκέρτσος εντόπισε ειδικότερα τα ακόλουθα τρία σημεία:

Τις αθρόες προεκλογικές παροχές, που δυστυχώς γίνονται με πελατειακή και όχι με αναπτυξιακή λογική.

Τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις και τον νόμο Κατρούγκαλου που μπορούν δυνητικά να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, με περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τη φοροδοτική κόπωση ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας, όπως αντανακλάται στη σταθερή άνοδο των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, πλέον άνω των 100 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ τόνισε ότι σήμερα η οικονομία ζητά σταθερότητα, έναν ήπιο και πολιτισμένο προεκλογικό κύκλο και μια ομαλή εκλογική μετάβαση που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι η ακυβερνησία οδηγεί σε παράλυση την οικονομία και αυτό οφείλουν να το έχουν καλά στο μυαλό τους όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ακόμη επισήμανε ότι σήμερα έχουμε ανάκαμψη αλλά δεν φθάνει για να καλύψει την σημαντική αποεπένδυση και απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας ότι απαιτούνται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 3%-4%, που με τη σειρά τους απαιτούν διπλασιασμό των επενδύσεων από 20 σε 40 δισ. ευρώ ετησίως.

Γι΄ αυτό, κατέληξε, επείγει να δοθεί αποκλειστική προτεραιότητα και έμφαση στην αντιμετώπιση των επίμονων διαρθρωτικών προβλημάτων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να διαμορφωθεί μια πιο πειστική επενδυτική πρόταση προς τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές, που διαχειρίζονται υψηλή ρευστότητα αλλά εμφανίζονται διστακτικοί να επενδύσουν στη χώρα μας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.