Ακόμα και οι Συντηρητικοί “γυρίζουν την πλάτη” στη Μέι

Ένα ακόμη ισχυρό “χαστούκι” έφαγε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μερικές μόλις ημέρες πριν επανέλθει στο βρετανικό κοινοβούλιο για να διεκδικήσει την έγκριση της συμφωνίας που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες για το “διαζύγιο” του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, κατά της συμφωνίας της για το Brexit τάσσεται ακόμη και η πλειοψηφία των βουλευτών του ίδιου του κόμματός της, των Συντηρητικών, που προτιμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της YouGov μεταξύ 1.215 μελών του Συντηρητικού Κόμματος αποκαλύπτει ότι το 59% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στη συμφωνία της Μέι, ενώ ποσοστό 76% εκτιμά ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία “είναι υπερβολικοί ή επινοημένοι”. Μόλις το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας της Μέι και της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, το 64% των μελών του Συντηρητικού κόμματος που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ χωρίς συμφωνία, έναντι μόλις 29% που θα επέλεγε τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργό.

Η δημοσκόπηση φαίνεται να εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες της Τερέζα Μέι να εγκριθεί η συμφωνία της από το βρετανικό κοινοβούλιο, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει τελικά την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς απομένουν πλέον λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι την 29 Μαρτίου που έχει οριστεί ο ημερομηνία “διαζυγίου”.

Η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται, πάντως, να το βάζει κάτω, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με τον προσωρινό χαρακτήρα του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις 318 ψήφους που απαιτούνται για την έγκριση της συμφωνίας της.

Για να το επιτύχει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει όχι μόνο να πείσει τους βουλευτές του ίδιου του κόμματός της αλλά και να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων από τους 257 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που έχει δηλώσει πάντως ότι δεν θα στηρίξει της συμφωνία της.

Ειδικότερα, τώρα, μετά τις σημερινές δηλώσεις στελεχών του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, DUP, που μέχρι σήμερα στήριζε τη μειοψηφική κυβέρνηση της Μέι, ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορίας που αναμένεται να διεξαχθεί στο κοινοβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ