Bloomberg: Προκλήσεις-“βουνό” για την Ελλάδα και το 2019

Αφού αναδύθηκε από την πιο απότομη οικονομική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα “βουνό” να ανεβεί το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάκαμψή με μια σταθερή επιστροφή στις αγορές ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του για τη χώρα μας.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ομόλογα έως και 7 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθέματος, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίς. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα από αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, αναφέρει, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Αυτό θα είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα δύσκολο έργο. Ενώ η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα -όπως έκανε και πέρυσι, όταν η “μόλυνση” από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων- η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος που διανύει μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης.

1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε μια χώρα που επιτυγχάνει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού ήταν ο βασικός παράγοντας που της επέτρεψε να ξεφύγει από τα δεσμά της διάσωσης. Αυτό, όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, απειλείται τώρα από ένα ακτιβιστικό νομικό σύστημα, καθώς το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που θεσπίστηκαν το 2013.

Αν κρίνει ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το πλήγμα για τα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισ. ευρώ.

Πέρα από τον κίνδυνο των δικαστικών αποφάσεων, όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι πολιτικοί δίνουν για μια ακόμα φορά μεγάλες υποσχέσεις εν όψει των εκλογών. Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων.

2. Κατεστραμμένες Τράπεζες

Αν και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ενισχύεται, καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1% το τρίτο τρίμηνο, εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια καταστροφική ύφεση. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στη μελλοντική ανάπτυξη είναι η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πίστωση στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Bloomberg, εργάζεται σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, τα οποία ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται αυτό το μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει έλλειψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με αυτό του Υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτραπεί η ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου.

3. Εκλογές

Οι εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο, δεν απειλούν μόνο τα οικονομικά της κυβέρνησης, σημειώνει το πρακτορείο.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει “μπαμπούλας” στην αντιπολίτευση που να τρομάζει τους επενδυτές, όπως συνέβαινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Όπως σημειώνει, αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες, στις οποίες το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή των 300 μελών.

Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα έχει αρκετές θέσεις για να σχηματίσει πλειοψηφία ή εάν θα χρειαστεί να δημιουργήσει συνασπισμό. Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για να αποκαταστήσει το μπόνους των εδρών, η κοινοβουλευτική αριθμητική θα καταστήσει δυσκολότερο για κάθε νέα κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους που χρειάζεται για να συνεχίσει τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ