Περαιτέρω επιβράδυνση της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Επιβράδυνση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, αφήνοντας πλέον ελάχιστα σημάδια αισιοδοξίας για το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε.

Όπως ανακοίνωσε η IHS Markit, ο τελικός PMI του τομέα μεταποίησης υποχώρησε εκ νέου τον τελευταίο μήνα του 2018 και διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, από τις 51,8 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο. Η μέτρηση, αν και ευθυγραμμίστηκε με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, κυμάνθηκε ελαφρώς υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2016.

Εξασθένηση κατέγραψε επίσης η μεταποίηση σε Γερμανία και Ισπανία, με τις δύο χώρες να εμφανίζουν τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων περίπου δυόμισι ετών.

“Ο χρόνος ολοκληρώθηκε με έναν απογοητευτικό Δεκέμβριο, όπου η ‘έκρηξη’ του μεταποιητικού τομέα ξεθωριάζει και πλέον φλερτάρει με τη στασιμότητα”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα ότι ο τομέας παραγωγής αγαθών θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για το σύνολο της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, σε αντίθεση με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε πέρυσι”, πρόσθεσε.

Τις ελπίδες για ένα καλό ξεκίνημα του τομέα το 2019 περιόρισαν ακόμη περισσότερα τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες στην ευρωζώνη, οι οποίες τον Δεκέμβριο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων ετών, τη στιγμή που οι προσλήψεις κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα, ενώ και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων κινείται σε χαμηλό έξι ετών.

“Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, οι εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα και η σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου”, επισημαίνει ο Williamson.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ