Ορατός στόχος ένα νέο ρεκόρ στις εξαγωγές το 2019

Συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε βλέπουν οι εξαγωγείς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιτύχει νέο ιστορικό ρεκόρ.

“Οι προβλέψεις, βασιζόμενες στα αποτελέσματα των εξαγωγών του 2018 (έως και τον Δεκέμβριο που υπάρχουν στοιχεία) είναι αυξημένες και πάμε για ιστορικό ρεκόρ”, σημειώνει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, και προσθέτει: “Άρα, το 2019, απαλλαγμένο -αν και όχι απόλυτα- από τους περιορισμούς των μνημονιων (capital Controls κ.λπ.), παρουσιάζει μια δυναμική αύξηση των εξαγωγών μας σε νέες αγορές και νέα προϊόντα με ορατό στόχο ένα νέο ρεκόρ”.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και έχουμε αποκτήσει τεχνογνωσία από βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Η τεχνολογία, τα τελωνεία έχουν εκσυγχρονιστεί αλλά, όπως υπογραμμίζει, χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας με τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας που θα έχει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, διότι η πολιτεία θέτει το θεσμικό πλαίσιο που κινούμεθα. Άλλωστε, όπως έχουμε τονίσει σαν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μόνον οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλά αμοιβομενες θέσεις εργασίας”.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στο σύνολο του έτους οι εξαγωγές δύναται να ξεπεράσουν τα 33-34 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, θα αποτελεί επίδοση ρεκόρ για την Ελλάδα.

“Η θετική αυτή εξέλιξη απορρέει από τις αδιάλειπτες προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων, οι οποίοι παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κωνσταντόπουλος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι και το 2019 θα είναι μία θετική χρονιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελώντας αρωγό στη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας”.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στο τελευταίο Δελτίο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με αναφορά στα στοιχεία Οκτωβρίου 2018, αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές μπήκαν με ορμή στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, καταγράφοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 24% τον Οκτώβριο του 2018.

“Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δημιουργεί αισιοδοξία για την επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας. Στον αντίποδα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η ενίσχυση των εισαγωγών, κάτι που επαναφέρει στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής”, όπως σημειώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Οκτώβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 603,6 εκατ. ευρώ ή κατά 24% και ανήλθαν στα 3,12 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 11,7% ή κατά 210,4 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 2,01 δισ. ευρώ από 1,80 δισ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2018. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,17 δισ. ευρώ ή κατά 17,6% και ανήλθαν σε 27,78 δισ. ευρώ από 23,61 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 18,34 δισ. ευρώ από 16,40 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,94 δισ. ευρώ ή κατά 11,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ