Νέες φορολογικές υποχρεώσεις φέρνει το 2019

Με αλλαγές στο φορολογικό τοπίο κάνει “ποδαρικό” το 2019 και έτσι από αύριο οι φορολογούμενοι, που μέχρι και την παραμονή έτρεχαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες του 2018, ξεκινούν και πάλι έναν αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που φέρνει το νέο έτος.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να καταβάλλουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ενώ ελεύθεροι επαγγελματικές και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τον ΦΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Την ίδια στιγμή, με την έλευση του νέου έτους έρχεται και ένα “ντόμινο” επιβαρύνσεων για την ακίνητη περιουσία, καθώς από σήμερα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα.

Ειδικότερα, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόστηκαν ανοδικά με βάση την υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου. Βέβαια, την ίδια στιγμή, δεν θα υπάρξουν αλλαγές για τα ακίνητα σε 4.302 περιοχές όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ ελαφρύνσεις θα υπάρξουν στις αντίστοιχες πράξεις σε 2.122 περιοχές, όπου οι τιμές μειώθηκαν.

Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος χρησικτησίας, που ακολουθεί επίσης τις νέες τιμές και υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων (με συντελεστή 1,5%), ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου (με συντελεστή 0,75%), ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Αύξηση θα υπάρξει, επίσης, στον δημοτικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδεται στους δήμους, όπως και στους φόρους κληρονομιάς ακινήτου, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτου, ενώ υψηλότερα θα είναι και τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων και το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν, επίσης, και τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι, τα οποία κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων.

Τέλος, οι νέες τιμές φέρνουν αυξήσεις στα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου και στα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων, τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς και στον συμπληρωματικό φόρο επί του συνόλου περιουσίας.

Εν τω μεταξύ, νέες αλλαγές θα υπάρξουν στη φορολογία των ακινήτων και κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από το καλοκαίρι θα ακολουθήσει ακόμη μία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Το νέο έτος, όμως, πέραν των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων, φέρνει και αύξηση του τέλους πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων το περιβαλλοντικό τέλος από 0,03 ευρώ σήμερα, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ, αυξάνεται σε 0,07 ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ 24% διαμορφώνει την τιμή της σακούλας σε 0,09 ευρώ.

Αυξήσεις φέρνει, επίσης, το 2019 και σε επιχειρήσεις αλλά και σε όσους απασχολούν εργαζομένους λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα για ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κ.λπ. με βάση τις αποδοχές που θα ισχύσουν μετά μετά τις αλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ