Τερέζα Μέι: Το 2019 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο

“Το νέο έτος είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά” ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι το 2019 ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο και ζητώντας από τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία που έχει συνάψει για το Brexit.

Όπως τόνισε, μόλις δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου), η στήριξη της συμφωνίας θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίσει σελίδα και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά εγχώρια προβλήματα.

“Η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκα υλοποιεί την ψήφο του βρετανικού λαού και τις επόμενες λίγες εβδομάδες οι βουλευτές θα έχουν μία σημαντική απόφαση να λάβουν”, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι “αν το κοινοβούλιο στηρίξει τη συμφωνία, η Βρετανία μπορεί να περάσει αυτή την καμπή”.

Πρόσθεσε δε ότι το Brexit δεν είναι το μόνο σημαντικό γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας και άλλες προτεραιότητες της πολιτικής της, όπως η τόνωση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και το θέμα της στέγασης, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι ενωμένος ο βρετανικός λαός μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο με “αισιοδοξία και ελπίδα”.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το Brexit, η οποία αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκε από τη Μέι εν μέσω φόβων για απόρριψή της, πρόκειται να διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου. Και είναι κρίσιμη για το μέλλον της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς θα καθορίσει εάν η Βρετανία θα ακολουθήσει το σχέδιο τη Μέι για μια συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ και τη διατήρηση σχετικά στενών οικονομικών δεσμών με το μπλοκ, ή θα αντιμετωπίσει την αυξημένη αβεβαιότητα που επιφέρει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η Μέι, πάντως, εξακολουθεί να ζητά από τις Βρυξέλλες διαβεβαιώσεις ότι η εναλλακτική λύση που προβλέπει η συμφωνία σχετικά με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας (backstop), η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο “αγκάθι” για την έγκρισή της, θα είναι προσωρινή. Tο backstop αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή “σκληρών συνόρων”, δηλαδή την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μεταξύ της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και της υπό βρετανικό έλεγχο Βόρειας Ιρλανδίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εν μέσω προειδοποιήσεων για καθυστερήσεις των εμπορικών ροών στα σύνορα και για διατάραξη των προμηθειών φαρμάκων και τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ