Ιρλανδικό διαβατήριο τρέχουν να βγάλουν οι Βρετανοί εν όψει Brexit

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των Βρετανών που υπέβαλλαν το 2018 αίτηση για την έκδοση ιρλανδικού διαβατηρίου, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την ιδιότητα που πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βλέπουν την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ να πλησιάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας σήμερα, ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που υπέβαλλαν αίτηση για ιρλανδικό διαβατήριο κατά τη διάρκεια του έτους αυξήθηκε κατά 22%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το 2015, πριν δηλαδή το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ειδικότερα, σχεδόν 100.000 Βρετανοί επιδίωξαν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποκτώντας διαβατήριο από τον πλησιέστερο γείτονα του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι 81.000 που υπέβαλλαν αίτηση πέρυσι και 46.000 το 2015.

Όπως αναφέρει το Reuters, όποιος έχει γεννηθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία, είτε έχει γονιό ή παππούδες ιρλανδικής καταγωγής μπορεί να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο, με τους δικαιούχους να υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες. Έχουν δε τη δυνατότητα να διατηρήσουν και τις δύο υπηκοότητες.

Οι αιτήσεις για την έκδοση ιρλανδικών διαβατηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, της οποίας οι πολίτες δικαιούνται να έχουν τόσο ιρλανδικό όσο και βρετανικό διαβατήριο, καθώς αυτή ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 2% έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ενώ η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019, απέχει πλέον λιγότερο από τρεις μήνες, η συμφωνία “διαζυγίου” που έχει συνάψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες βρίσκεται στον αέρα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, έως την ακύρωση του Brexit ή ακόμα και τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

Το τι μέλλει γενέσθαι τελικά θα κριθεί στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας Μέι-Βρυξελλών, η οποία αρχικά ήταν να διεξαχθεί στις αρχές του μήνα αλλά η Βρετανίδα πρωθυπουργός την ανέβαλε παραδεχόμενη ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να την απορρίψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ