Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα

Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την κινεζική οικονομία, την ώρα που το Πεκίνο επιδιώκει να τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον και να περιορίσει τον κίνδυνο πιο έντονης οικονομικής επιβράδυνσης το 2019. Τελευταίο σημάδι η συρρίκνωση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετεών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο επίσημος δείκτης προμηθειών υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 49,4 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ήταν η πρώτη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2016 και η ασθενέστερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη, στις 49,9 μονάδες από τις 50 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες, δείκτης της μελλοντικής δραστηριότητας, συνέχισαν να εξασθενούν, ενισχύοντας τους φόρους ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες στην Κίνα πιθανότατα θα επιδεινωθούν πριν σημειώσουν και πάλι βελτίωση.

Πτώση για πρώτη φορά τουλάχιστον σε ένα χρόνο κατέγραψαν και οι συνολικές νέες παραγγελίες, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί στις 49,7 μονάδες, λόγω της συνεχιζόμενης αδύναμης εγχώριας ζήτησης και την εξασθένισης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι το Πεκίνο θα εφαρμόσει νέα μέτρα τους προσεχείς μήνες, με στόχο αφενός τη στήριξη των επιχειρήσεων και αφετέρου την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ