Μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα βλέπει ο Τραμπ

Την άποψη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας που θα δώσει τέλος στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

“Μόλις είχα μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Σι της Κίνας”, έγραψε το Σάββατο στο Twitter o Τραμπ. “Προχωράμε καλά για μια συμφωνία. Αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ εκτενής, καλύπτοντας όλα τα θέματα, τους τομείς και τα σημεία διαφωνίας. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο και κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του Σι Τζινπινγκ ότι οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εργάζονται εντατικά για την επίτευξη συμφωνίας. “Ελπίζω ότι οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στα μισά του δρόμου, και θα εργαστούν σκληρά για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής και ευεργετική για τον κόσμο το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνα αναφέρει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η διατήρηση ισχυρών δεσμών είναι σημαντική τόσο για τις οικονομίες και των δύο εθνών, όσο και για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, οι δεσμοί Κίνας-ΗΠΑ “βρίσκονται τώρα σε ένα νέο, ιστορικό σημείο εκκίνησης”, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα η μία της άλλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του, κατά την τελευταία συνάντηση των G20 στο Μπουένος Άιρες, κατέληξαν σε εκεχειρία 90 ημερών προκειμένου οι δύο πλευρές να προβούν σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το εμπόριο.

Κάτι που αποτελεί ζητούμενο και των επενδυτών, καθώς ο εμπορικός πόλεμος και η εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων από τα μέσα περίπου του 2018 έως σήμερα, έχει επηρεάσει τις ροές εμπορευμάτων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ