Γιούνκερ: “Η ΕΕ δεν προσπαθεί να κρατήσει τη Βρετανία στο μπλοκ”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να κρατήσει τη Βρετανία στο μπλοκ και θέλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο μερών από τη στιγμή που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, εν μέρει για να επικεντρωθεί στη δική της ενότητα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Κάποιοι υπαινίσσονται ότι στόχος μας είναι να κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές μας σχέσεις. Και σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (σ.σ. του 2016), αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, σύμφωνα με το Reuters..

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας “διαζυγίου” από το βρετανικό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναβολή της σχετικής ψηφοφορίας από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, πριν από μερικές εβδομάδες, η συμφωνία αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου.

Σημειώνει δε ότι η Βρετανία θα πρέπει να οργανωθεί “και μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει”. “Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι θα αποχωρήσει, διότι αυτό είναι που αποφάσισε ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου”, προσθέτει ο Γιούνκερ, αρνούμενος να σχολιάσει το αν η Βρετανία θα διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα. “Αυτό θα το αποφασίσουν οι Βρετανοί”, τονίζει.

Αναφερόμενος στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το εμπόριο. “Τον εμπιστεύομαι για όσο διάστημα τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον λόγο”, δηλώνει σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουάσιγκτον σχετικά με τους δασμούς στα αυτοκίνητα.

Προσθέτει δε πως αισθάνεται ότι οι πολίτες της ΕΕ απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα χάσματα δεν θα γίνουν υπερβολικά βαθιά. Δεν πρέπει να αφήνουμε να εννοηθεί ότι οι λαϊκιστές έχουν δίκιο …απλώς φωνάζουν και δεν έχουν καμιά συγκεκριμένη πρόταση να κάνουν για την επίλυση των προκλήσεων της εποχής μας”, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθέτει ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη για “να αντιμετωπίσει τα τρολ και τις ομάδες των χάκερ από την Κίνα ή τη Ρωσία” που θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επηρεάσουν τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, ο Γιούνκερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη Ρουμανία, που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, την ώρα που παλεύει με τη διαφθορά και τον διχασμό. “Η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι δεν έχει καταλάβει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει κανείς στα κράτη μέλη της ΕΕ …η εσωτερική κατάσταση της Ρουμανίας είναι τέτοια που η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συμπαγής μονάδα στην Ευρώπη”, αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ