Απειλή Τραμπ για οριστικό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό

Στα άκρα οδηγεί την κόντρα του με τους Δημοκρατικούς ο Ντόναλντ Τραμπ, που τώρα απειλεί με πλήρες κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό αν δεν “πάρει” την χρηματοδότηση που θέλει για την ανέγερση του τείχους, την ώρα που συνεχίζεται το κυβερνητικό shutdown.

“Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε πλήρως το νότιο σύνορο αν οι κωλυσιεργοί Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τα χρήματα για να τελειώσουμε το τείχος και να αλλάξουμε τους γελοίους νόμους που έχει φορτωθεί η χώρα μας”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. “Είτε το χτίζουμε (το τελειώνουμε), είτε κλείνουμε τα σύνορα”, πρόσθεσε.

Η στάση του Αμερικανού προέδρου εντείνει τους φόβους ότι η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που έχει ξεκινήσει από τις 22 Δεκεμβρίου, θα τραβήξει για πολύ ακόμα, καθώς και οι Δημοκρατικοί από τη μεριά τους δείχνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Τραμπ.

Όπως έχουν καταστήσει σαφές, δεν πρόκειται να εγκρίνουν το κονδύλι ύψους 5 δισ. ευρώ που ζητά ο Τραμπ για την ανέγερση του τείχους, που ήταν μια από τις κυριότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις. “Οι Δημοκρατικοί είμαστε ενωμένοι ενάντια στο ανήθικο, αναποτελεσματικό και ακριβό τείχος του Προέδρου …το οποίο υποσχέθηκε ότι θα πληρώσει το Μεξικό”, σημείωσε ο Ντρου Χάμιλ, εκπρόσωπος της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Οι Δημοκρατικοί, μάλιστα, που αναλαμβάνουν από την προσεχή Πέμπτη τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να εγκρίνουν επειγόντως ένα κονδύλι δαπανών που θα βάλει τέλος στη shutdown.

Υπενθυμίζεται ότι η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο (22/12), μετά την αδυναμία της Γερουσίας να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει λόγω της απαίτησης του Τραμπ να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι ύψους 5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του τείχους, με τον Αμερικανό πρόεδρο σε “αντίποινα” να απορρίπτει νομοσχέδιο που αφορούσε την προσωρινή χρηματοδότηση μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οδηγώντας τελικά στο shutdown.

Έτσι, περίπου το ένα τέταρτο των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων, που η χρηματοδότησή τους έληξε την περασμένη Παρασκευή (21/12), μεταξύ των οποίων τα τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, τέθηκε εκτός λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ