Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς δίχτυ ασφαλείας η Βρετανία σε περίπτωση σκληρού Brexit

Ένα σκληρό Brexit φέρει μεγάλα προβλήματα στην βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας και δεν θα είναι “περίπατος στο πάρκο” όπως νομίζουν πολύ στη χώρα, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκπόνησε σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας, 100 περίπου μέρες πριν την οριστική έξοδο της χώρας από την ΕΕ. 

Όπως δήλωσαν στο Politico αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι στιγμής έχουν εκπονήσει μόνο τις πιο βασικές διατάξεις για την συνέχιση των εργασιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως συμβαίνει με την κεντρική εκκαθάριση των παραγώγων, ορισμένες εξωχρηματιστηριακές συμβάσεις παραγώγων και κεντρικές υπηρεσίες αποθετηρίων. Για όλους τους άλλους, μια μη-συμφωνία μπορεί να είναι τελεσίδικη, ένα μήνυμα που η ΕΕ θέλει να το πάρουν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, τα οποία καλύπτουν 14 τομείς πολιτικής, δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι τρόποι να μετριαστούν ορισμένες από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο να καταρρεύσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και προειδοποίησαν ενάντια σε τυχόν προτάσεις – που κυκλοφορούσαν ήδη μεταξύ ορισμένων σκληροπυρηνικών υπέρμαχων του Brexit – ότι η απλή απόκλιση θα ήταν καλύτερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Theresa May.

“Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis σε συνέντευξη Τύπου. “Όμως, όσον αφορά τη διατάραξη της οικονομίας, τη διατάραξη των πολιτών, νομίζω ότι είναι σαφές ποιο από τα δύο προτιμάμε να σώσουμε- και σαφώς, η παραμονή στην Ευρώπη είναι καλύτερη από το Brexit, ενώ αν τελικά φύγει η Βρετανία, θα ήταν καλύτερο να γίνει μέσω συμφωνίας παρά χωρίς”.

Ο V. Dombrovskis προειδοποίησε επίσης ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τη βέλτιστη μελλοντική οικονομική σχέση με την ΕΕ. “Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ναι, υπάρχουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα”, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ