Τον Τραμπ κατηγορεί η πλειοψηφία των Αμερικανών για το shutdown

Τον Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούν οι περισσότεροι Αμερικανοί για τη μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos και του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, καθώς το shutdown συνεχιζόταν για έκτη ημέρα χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται το τέλος του.

Ειδικότερα, το 47% των ενηλίκων Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ, έναντι 33% των πολιτών που κατηγορεί τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 21 έως και τις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή κυρίως μετά την έναρξη του shutdown. Ένα 7% των Αμερικανών κατηγορεί τους Ρεπουμπλκάνους.

Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ πυροδοτήθηκε από την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου οι φορολογούμενοι να πληρώσουν 5 δισ. δολάρια για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, κάτι στο οποίο εναντιώνονται οι Δημοκρατικοί αλλά και κάποιοι από το ίδιο του το κόμμα. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή του τείχους ανέρχεται σε 23 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση, μόλις το 35% των ερωτηθέντων στηρίζει την ένταξη του συγκεκριμένου κονδυλίου σε νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, ενώ μόλις το 25% τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Τραμπ να αναστείλει τη λειτουργία μέρους της κυβέρνησης εξαιτίας του θέματος αυτού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η κατασκευή του τείχους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και η είσοδος ναρκωτικών στη χώρα, και ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις το 2016.

Εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένος να επιμείνει την αναστολή λειτουργίας μέρους της κυβέρνησης μέχρις ότου να εγκριθεί το αίτημά του για τη χρηματοδότηση του τείχους. Εξάλλου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι θα είναι “υπερήφανος να κλείσει την κυβέρνηση” προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, ενώ από τότε που ξεκίνησε το shutdown κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την εξέλιξη αυτή.

Ακόμα και την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, σημείωσε ότι “ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης πρέπει να χρηματοδοτεί επαρκώς και την ασφάλεια των συνόρων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ