To Brexit έχει αρχίσει και “αγχώνει” τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες πολιτείες τελικά συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα του Brexit και δεν τους αρέσει καθόλου αυτό που έρχεται. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν σχετικά αμήχανα τις εξελίξεις στην άλλα πλευρά του Ατλαντικού με τις συζητήσεις για το Brexit να έχουν τραβήξει πάρα πολύ, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί κάποια λύση, σε σημείο που η Τερέζα Μέι έφτασε να πει πως υπάρχει και πιθανότητα το Brexit να μην συμβεί ποτέ. Και το Brexit απέχει μόλις 100 μέρες ακόμα. 

Στις ΗΠΑ μέχρι τώρα η προοπτική του Brexit ήταν αρκετά “θεωρητική”, όμως όσο πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, η θεωρία γίνεται πραγματικότητα και οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν πως πολλά από τα μέχρι τώρα “προνόμια” που είχαν θα αλλάξουν κατά πολύ. Η προσοχή των Αμερικανών εστιάστηκε στην Βρετανία τον περασμένο μήνα, καθώς οι συνομιλίες άρχισαν να πέφτουν σε τέλμα. Μεγάλα αμερικανικά μέσα εξέδωσαν οδηγούς για το πως οι πολίτες των ΗΠΑ θα επηρεαστούν από το Brexit και πως θα το αντιμετωπίσουν. Όμως το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες. 

Η καθυστερημένη αντίδραση στο Brexit και η πρόσφατη επιτάχυνση του σχεδιασμού κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητες, καθώς οι ΗΠΑ είναι ίσως η πιο εκτεθιμένη χώρα σε αυτό. εκτός Ευρώπης. Όχι μόνο όλες σχεδόν οι μεγάλες αμερικανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στο Λονδίνο, αλλά οι ΗΠΑ, για γλωσσικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς λόγους, χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως την κύρια πύλη τους προς την Ευρώπη. Σε μια ευρεία σειρά δημόσιων ζητημάτων και επιχειρηματικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και της ασφάλειας, του εμπορίου, των μεταφορών, της συνδεσιμότητας των δεδομένων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η Αμερική έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο ως τη διαδρομή του προς τις Βρυξέλλες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και ηγέτες της βιομηχανίας, προειδοποίησαν πως ένα “σκληρό brexit” θα δυσκολέψει κάθε μια από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες. “Ανησυχούμε ότι ένα σκληρό Brexit θα έχει άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από 40 έως 60 τοις εκατό της δραστηριότητας στις παγκόσμιες αγορές παραγώγων”, δήλωσε ο J. Christopher Giancarlo, πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής διαπραγμάτευσης μελλοντικών εμπορικών συναλλαγών επί εμπορευμάτων (US Commodities Futures Trading Commission), η οποία ρυθμίζει τα παράγωγα, σε παρουσίαση τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), το οποίο εποπτεύει τις αγορές των ΗΠΑ. 

Στις 19 Δεκεμβρίου, το FSOC για πρώτη φορά αναγνώρισε το “Brexit” ως δυνητικό συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι μια μη-συμφωνία θα διαταράξει ιδίως τις συμβάσεις και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές, καθώς και γενικά θα επιδεινώσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που δημοσίευσε πρόσφατα, επιβεβαίωσε τους φόβους του Giancarlo, εστιάζοντας στα παράγωγα ως τον κύριο τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που χρειάζονται ένα δίχτυ ασφαλείας. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί πολιτικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν μείνει επικεντρωμένοι μόνο στους περιφερειακούς και τους καθημερινούς κινδύνους. 

Στην Ευρώπη, είναι ευρέως κατανοητό ότι το Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην αεροπορική βιομηχανία, διακόπτοντας τις ταξιδιωτικές συνήθειες εκατομμυρίων ταξιδιωτών. Ενώ η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία έχει έντονη επίγνωση αυτού του γεγονότος, έχει δοθεί σχετικά λίγη προσοχή σε ό, τι μπορεί να σημαίνει η αποκοπή των αεροπορικών συνδέσεων για τους Αμερικανούς επιβάτες που μεταβαίνουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επί δύο χρόνια οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον και κανένα σημάδι ανησυχίας. Τώρα υπάρχει έντονο συναίσθημα εγρήγορσης, όμως και πάλι το Κογκρέσο δείχνει να απασχολείται πιο πολύ με τα εσωτερικά θέματα και δεν δείχνει να κάνει κάτι ουσιαστικό για το Brexit πέρα από το να εκφράζει ανησυχίες. 

Και στη μέση τα προσωπικά δεδομένα

Στον τομέα της τεχνολογίας, οι ανησυχίες του Brexit επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η μεταφορά δεδομένων, οι φόροι, η μετανάστευση, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα καθεστώτα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Ο Josh Kallmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της πολιτικής στο Συμβούλιο Πληροφορικής, του οποίου μέλη είναι μεταξύ άλλων το Google, το Twitter, το Amazon και το Facebook, δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου που επιτρέπει ισχυρή πρόσβαση στην αγορά στην Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη βιομηχανία. Οι εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται επίσης μια συμφωνία μεταφοράς δεδομένων που να είναι ασφαλής και εφαρμόσιμη.

Ο κ. Kallmer δήλωσε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας παρακολουθεί στενά τη διαδικασία του Brexit για ενδείξεις σχετικά με το πώς θα ασχοληθεί το νέο ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο με τους ξένους εργαζόμενους και το αν το Λονδίνο θα επιδιώξει να υιοθετήσει ένα πιο φιλικό προς τη βιομηχανία ρυθμιστικό καθεστώς όσον αφορά την προστασία των δεδομένων. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να θεσπίσει ένα καθεστώς προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεδομένων που είναι λιγότερο επαχθές από την ΕΕ, θα μπορούσε να καταλήξει να είναι συμφέρουσα για την τεχνολογία, δήλωσε ο Kallmer. Αλλά προειδοποίησε ότι είναι ένας “λεπτός χορός”, επειδή ένα συνονθύλευμα κανόνων βλάπτει και τις εταιρείες.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το Brexit σε ορισμένες περιοχές δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε. “Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις του Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες διατλαντικές σχέσεις πληροφοριών θα παραμείνουν ανεπηρέαστες από το Brexit”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με ένα Βρετανό αξιωματούχο, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα παραμείνει ισχυρή, ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. “Οι ισχυροί δεσμοί στις ανταλλαγές πληροφοριών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ομολόγους θα παραμείνουν αδιατάραχτοι ακόμα και η σχέση μας με την ΕΕ αλλάξει” δήλωσε ο αξιωματούχος. “Οι κυβερνήσεις μας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, μοιράζοντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ