Κατά 18% μειώθηκαν τα λουκέτα στη Θεσσαλονίκη το 2018

Μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής “αιμορραγίας” καταγράφεται το τρέχον έτος στη Θεσσαλονίκη, όπου τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν ότι κλείνει σταδιακά, αν και με αργά βήματα, η ψαλίδα μεταξύ εγγραφών και διαγραφών.

Ειδικότερα, την τρέχουσα χρονιά σε έναρξη εργασιών προχώρησαν 445 επιχειρήσεις, ενώ αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση 479. Οι διαγραφές καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η αγορά, ωστόσο ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 18,3% έναντι του 2017, όταν ρολά κατέβασαν 587 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι και την περσινή χρονιά είχε καταγραφεί μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αναστολή εργασιών έναντι του 2016, όταν ο ήχος της κλειδωνιάς ήχησε για 729 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, οι εγγραφές των λίγων ‘γενναίων’ που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2017 κατά 12,6%. Πέρυσι έκαναν έναρξη 395 επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητά τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (288 επί συνόλου 445 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 347 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 434.

Ασύμφορες 243 επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, ασύμφορες κρίθηκαν 243 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 408, ενώ υπήρξε επίσης μία πτώχευση.

“Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Ωστόσο, τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

“Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με φόρους, ‘φιλοδωρήματα’ και υποσχέσεις που δεν τηρούνται”, προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, καταλήγοντας ότι “πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ