ΟΔΔΗΧ: Έκδοση ομολόγου έως 7 δισ. ευρώ στο 2019

O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κοινοποίησε τη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2019 η οποία περιλαμβάνει τα σχέδια του Ελληνικού Δημοσίου για νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, αναφοράς συνολικού ποσού ύψους από 5 δισ. ευρώ έως 7 δισ. ευρώ και τα οποία χωρίζονται σε τρία διαφορετικά σενάρια δανεισμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, τα σχέδια του Ελληνικού Δημοσίου για νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναφοράς συνολικού ποσού ύψους από 5 έως 7 δισ. ευρώ, θα καλύψουν μέρος των χρηματοδοτικών του αναγκών για το έτος 2019. Όπως αναφέρεται το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, μη περιλαμβανομένων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. στις 30.9.2018 ανερχόταν στα 26,5 δισ. ευρώ, από 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δύο ετών και με τις λήξεις χρέους τεσσάρων ετών και βεβαίως σε αυτό το ποσό υπολογίζεται ότι τα έντοκα θα παραμείνουν στα 15 δισ. ευρώ περίπου, προστατεύοντας την Ελλάδα από επιτοκιακούς κινδύνους  και παράλληλα βοηθώντας στην προσπάθεια βελτίωσης του προφίλ του χρέους της.

Τα τρία σενάρια του ΟΔΔΗΧ για το χρέος

 Ο ΟΔΔΗΧ διαμορφώνει τρία διαφορετικά σενάρια δανεισμού τα οποία περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,2 δισ. ευρώ αλλά και την άντληση 1,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούνται και συνδέονται με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της χώρας από τους δανειστές.

Σενάριο πρώτο: Έξοδος στην αγορές για άντληση 3 δισ. ευρώ με διατήρηση των εντόκων στα ίδια επίπεδα και μείωση διαθεσίμων κατά 5 δισ. ευρώ.
Σενάριο δεύτερο: Έξοδος στην αγορές για άντληση 5 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 0,8 δισ ευρώ και μείωση διαθεσίμων κατά 2,4 δισ. ευρώ.
Σενάριο τρίτο: Έξοδος στην αγορές για άντληση 9 δισ. ευρώ με μείωση των εντόκων κατά 1,5 δισ. ευρώ και μείωση διαθεσίμων κατά 1,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ