ΗΠΑ: Έως την επομένη των Χριστουγέννων παρατείνεται το shutdown

Η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι και την επομένη των Χριστουγέννων, μετά τη αδυναμία της Γερουσίας το Σάββατο να άρει το αδιέξοδο που έχει προκύψει λόγω της απαίτησης του Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 κονδύλι για την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε προ ημερών νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, για το οποίο είχαν συμφωνήσει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, επειδή σε αυτό δεν περιλαμβανόταν ποσό ύψους 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που προωθεί ο Τραμπ.

Παρότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας θα ανακτήσουν οι Δημοκρατικοί τον Ιανουάριο, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διάθεση του ανωτέρω ποσού, αυτό δεν συγκέντρωσε την απαίτηση υποστήριξη στη Γερουσία, καθώς οι Δημοκρατικοί αρνούνται να συναινέσουν στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου.

Ως εκ τούτου ανεστάλη η λειτουργία μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Τραμπ να “απειλεί” μάλιστα μέσω Twitter ότι το shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει επί μακρόν εάν δεν πάρει την “ασφάλεια συνόρων” που απαιτεί.

Το αδιέξοδο δεν κατέστη δυνατό να αρθεί ούτε το μεσημέρι του Σαββάτου που επανέλαβε τις εργασίες της η Γερουσία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τις δαπάνες, ούτε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μεταξύ του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μικ Μάλβανι με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Έτσι, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που έχουν προς το παρόν τον έλεγχο της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε σήμερα ότι το Σώμα διακόπτει προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος και στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα.

“Η Γερουσία θα συγκληθεί για μια συνεδρίαση τεχνικού επιπέδου στις 24 Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προβλέπεται για τις 27 Δεκεμβρίου”, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, ωστόσο η χρηματοδότηση των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων τα τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ως εκ τούτου, έκλεισαν τα ομοσπονδιακά πάρκα και περισσότεροι από 400.000 “απαραίτητοι” ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή έως ότου επιλυθεί η διαφορά. Άλλοι 380.000 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε προσωρινή άδεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ