Μετά την Συρία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσυρθούν και από το Αφγανιστάν

Η χθεσινή κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, μπορεί να “έπεσε” σαν κεραυνός εν αιθρία στους συμμάχους της χώρας, ειδικά όταν η επίσημη δικαιολογία “νικήσαμε τον ISIS, ας κάνουν τίποτα και οι σύμμαχοι μας, εμείς φεύγουμε”, σήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους οι οποίοι βλέπουν ότι με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ στην ουσία “χαρίζουν” της Συρία σε Ρωσία και Τουρκία. 

Σε αυτό το πλαίσιο και κάτω από αυτό το πρίσμα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την Συρία να εξετάζει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και από το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος διέταξε το Πεντάγωνο να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την απόσυρση των στρατευμάτων στις αρχές του νέου έτους, αν και όπως διαρρέεται από το Πεντάγωνο, “δεν ήταν απευθείας εντολή απόσυρσης, ήταν σχεδιασμός για να εξετάσουμε τις επιλογές μας αν χρειαστεί να το κάνουμε”.

Όπως αποκάλυψε ένας Αφγανός αξιωματούχος στο NBC News, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο ουσιαστικής και οριστικής αποχώρησης των 14.000 στρατιωτών που βρίσκονται εδώ και 17 χρόνια στη χώρα. Η στάση του προέδρου Τραμπ είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών πιέσεων από την χώρα του για το στρατό που βρίσκεται εκτός συνόρων, ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα και ταυτόχρονα κερδίζοντας του πόντους που έχει χάσει λόγω χειρισμών στο μεταναστευτικό και την οικονομία. 

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τους κορυφαίους ηγέτες των Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τόπος για ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, πριν την αποχώρηση των στρατευμάτων. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά επικίνδυνη από τους αναλυτές, καθώς μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες ειρήνης και να αρχίσουν πάλι οι εχθροπραξίες με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Η αμερικανική πλευρά, σε μια επίδειξη ισχύος τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των Ταλιμπάν, προκειμένου να εξαναγκάσει τους ηγέτες τους σε συνομιλίες. 

Ο αριθμός των αμερικανικών βόμβων που έπεσαν στο Αφγανιστάν έφθασε το 2018 στο υψηλότερο επίπεδο από όλες τις χρονιές που υπάρχει παρουσία στην χώρα, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά έχουν γίνει πάνω από 5.200 βομβαρδισμοί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ