ΗΠΑ: Παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας ο Τζιμ Μάτις

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας τον ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, εκφράζοντας τη διαφωνία του σε μια σειρά κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα μάλιστα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μάτις, άνθρωπος που χαίρει ευρείας εμπιστοσύνης και από πολλούς θεωρείτο ως πόλος σταθερότητας στην κυβέρνηση Τραμπ, υπέβαλε την παραίτησή του μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, όπου εξέφρασε τη διαφωνία τους για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην επιστολή παραίτησής του, μάλιστα, ο Τζιμ Μάτις αναφέρει ότι ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να έχει έναν υπουργό Άμυνας του οποίου οι απόψεις είναι “περισσότερο ευθυγραμμισμένες” με τις δικές του, ενώ επέκρινε τη στάση του Αμερικανού προέδρου προς τους συμμάχους του στο εξωτερικό.

“Μια από τις βασικές πεποιθήσεις που είχα πάντα είναι ότι η δύναμή μας ως έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη του μοναδικού και συνεκτικού συστήματος συμμαχιών και σχέσεων συνεργασίας που έχουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτές τις συμμαχίες “δεν μπορούμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας ή να υπηρετήσουμε” τον ρόλο ενός “απαραίτητου έθνους για τον ελεύθερο κόσμο”.

“Oι απόψεις μου για την αντιμετώπιση των συμμάχων με σεβασμό στηρίζονται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ενασχόλησης με αυτά τα ζητήματα”, συμπληρώνει ο Μάτις, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, η παραίτηση Μάτις ήρθε μία ημέρα μετά την αμφισβητούμενη απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, τερματίζοντας τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. “Έχουμε νικήσει τον ISIS στη Συρία, τον μοναδικό λόγω να είμαστε εκεί κατά την προεδρία μου”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η παραίτηση του Τζον Μάτις προκάλεσε αναταραχή στο Κογκρέσο, με αρκετούς γερουσιαστές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή αλλά και τους φόβους τους για την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι η απώλεια του Μάτις “καθιστά σαφές ότι κατευθυνόμαστε προς μια σειρά σοβαρών πολιτικών σφαλμάτων που θα θέσουν σε κίνδυνο το έθνος μας, θα βλάψουν τις συμμαχίες μας και θα ενισχύσουν τους αντιπάλους μας”. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση στην είδηση και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γράχαμ o ο οποίος εξέφρασε τη “μεγάλη θλίψη” του για την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντας τον Μάτις “έναν από τους μεγάλους στρατιωτικούς ηγέτες στην αμερικανική ιστορία”.

Από τη μεριά της, η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι κλονίστηκε από την είδηση παραίτησης του Μάτις, καθώς η παρουσία του ήταν μια “ανακούφιση για πολλούς από εμάς ως φωνή σταθερότητας μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ”. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη, σημείωσε η Πελόσι, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι πολύ σοβαρό για τη χώρα μας”.

Οι αντιδράσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι ο Μάτι “θα συνταξιοδοτηθεί με διάκριση”, προσθέτοντας ότι o νέος υπουργός Άμυνας “θα ανακοινωθεί σύντομα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ