Πούτιν: “Δεν πρέπει να υποτιμάται η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου”

Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν πρέπει να υποτιμάται προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Όπως τόνισε, ο κίνδυνος αυτός υποβαθμίζεται, κάτι που δεν θα έπρεπε, ενώ επέκρινε την κίνηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την διεθνή συνθήκη για τα πυρηνικά.

“Τώρα φαίνεται αδύνατο, κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά ταυτόχρονα, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του πολιτισμού και ίσως του πλανήτη μας. Επομένως είναι ένα σημαντικό ζήτημα”, σημείωσε.

Η μείωση του ελέγχου επί των όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή, και αυτό θα είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο χρήσης των μη-πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), κάτι που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τη συμφωνία κατασκευάζοντας απαγορευμένα όπλα “για πολλά χρόνια”, κατηγορίες που η Μόσχα αρνείται.

Ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε στη πορεία της ρωσικής οικονομίας και στις προβλέψεις για το επόμενο έτος. Όπως τόνισε, το 2018 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι ανήλθε στο 1,8%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υπολογίζεται ότι έχει ενισχυθεί κατά 3% φέτος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πληθωρισμός κινείται σε “αποδεκτά επίπεδα” (στο 3,8%) και ότι η μείωση της ανεργίας ήταν ενθαρρυντική, καθώς για το τρέχον έτος εκτιμάται στο 48%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ