Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας στο 6,2% για το 2019

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς όσο περνάει ο καιρός, με την Κίνα να είναι αυτή που δείχνει ότι μέχρι στιγμής είναι η “χαμένη” της υπόθεσης. Σύμφωνα με έκθεση” της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που το 2018 διένυσε την χειρότερη χρονιά της τα τελευταία 28 χρόνια, αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται. 

Πιο συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 6,2% το 2019 από το αναμενόμενο 6,5%, καθώς οι προκλήσεις από την διαμάχη με τις ΗΠΑ “φρενάρουν” την οικονομία της, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί και να περιορίσει τους χρηματοοικονομικούς κίνδυνους που ενέχονται σε αυτές τις εξελίξεις. Η κινεζική οικονομία παραμένει καταναλωτική και θα συνεχίσει να είναι για τα επόμενα χρόνια, καθώς η ασθενέστερη πιστωτική ανάπτυξη επιβαρύνει τις επενδύσεις και επιβραδύνει την παγκόσμια ζήτηση. Παράλληλα οι αμερικανικοί δασμοί έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τις εξαγωγές της χώρας. 

Για να τονωθεί η οικονομία, η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών παρά στις δημόσιες υποδομές”, ανέφερε στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των φόρων των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επιθετική μείωση της φορολογίας, ενώ οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και κορυφαίων οικονομολόγων της χώρας έχουν ενταθεί προκειμένου να αποφασιστεί αν το Πεκίνο θα πρέπει να επεκτείνει το ποσοστό του δημοσιονομικού ελλείμματος πέραν του 3% για το 2019 και κατά πόσο αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και τι προβλήματα θα δημιουργήσει στη χώρα. 

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά πολιτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων περικοπές των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για την προώθηση δανείων, φορολογικών περικοπών και μέτρων για την ταχεία υλοποίηση έργων υποδομής. Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο υποχώρησε στο 6,5% το τρίτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο ποσοστό της από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής χρήσης. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν πως η δυναμική αυτή είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε αυτό το τρίμηνο αλλά και στην επόμενη χρονιά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει “ύφεση” τόσο στην βιομηχανική παραγωγή του Νοεμβρίου όσο και στην λιανική. 

Τον Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2019 σε 6,2% από 6,4% διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές του 2018 αμετάβλητες. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι ενώ η Κίνα θα συνεχίσει τις εμπορικές της διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των εμπορικών εταίρων σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τις μεταφορές τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ