Π. Ρουμελιώτης: Διαχρονικά σταθεροί σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι ΗΠΑ και Ελλάδα

Στη μακροχρόνια σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες χαρακτήρισε διαχρονικά σταθερούς συμμάχους και εμπορικούς εταίρους, εστίασε ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποίησε σήμερα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: “Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠA: Μια στρατηγική συνεργασία για τον 21ο αιώνα”.

Ξεκινώντας από τη μεταπολεμική περίοδο, όπου όπως τόνισε εμπεδώθηκε η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ο Π. Ρουμελιώτης έφτασε μέχρι το σήμερα, αναλύοντας τους λόγους που συνέβαλαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην πάροδο όλων αυτών των ετών, αλλά και στις προθέσεις των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη μακρόχρονη συνεργασίας τους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Attica Bank, “η σχέση των δύο χωρών κατά την μεταπολεμική ιστορία εδράζει από μία σειρά πολιτικών και οικονομικών διεθνών συμφωνιών, όπως η συμφωνία της Γιάλτας και η μετέπειτα συμφωνία του Bretton Woods, οι οποίες πρόσδεσαν την Ελλάδα σταθερά στο όχημα του Δυτικού δημοκρατικού κόσμου και των δυτικών οικονομιών. Άλλωστε διαχρονικά, πολλές φορές έχει τονιστεί από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και δη της δημοκρατίας και ως τέτοια δεν θα μπορούσε να μην είναι μέρος του ευρωατλαντικού δυτικού συστήματος”.

Αιτία των σχέσεων

Παράλληλα, ο Π. Ρουμελιώτης τόνισε τον σημαίνοντα ρόλο που έχουν παίξει οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χώρων. Όπως τόνισε, σε εμπορικό επίπεδο οι Έλληνες ως εμπορικός και ναυτικός λαός έχουν καταφέρει να διατηρήσουν διαχρονικά περίοπτη θέση στην ποντοπόρο ναυτιλία, με τις κοινότητες των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών τρίτης γενιάς πλέον μεταναστών, να αποτελούν ενεργά και δραστήρια μέλη της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής αρένας και να εργάζονται συστηματικά για την προάσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και την προώθηση και αναβάθμιση των εμπορικών και γενικότερα οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Οι σχέσεις σήμερα

Όσον αφορά το σήμερα, ο πρόεδρος της Attica Bank τόνισε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών διέπονται τόσο από το δίκτυο συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όσο γενικότερα από το διεθνές πλαίσιο συνεργασίας του ΠΟΕ. Ειδικότερα η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ του 1993 παρέχει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν έργα στις ΗΠΑ με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ο Π. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το εννεάμηνο του 2018 στις ΗΠΑ εξάγονται προϊόντα κυρίως του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, έχοντας μια ετήσια αύξηση σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017 της τάξης του 13,1% και κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην 7η θέση μεταξύ των χωρών εξαγωγής ελληνικών προϊόντων. Τα βασικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στις εξαγωγές είναι τρόφιμα και αγροτικά, πετρελαιοειδή, τσιμέντο, μάρμαρο, είδη ένδυσης και προϊόντα χάλυβα.

Σχετικά με τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τόνισε ότι αυτές αποτελούνται πρωτίστως από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αμυντικά συστήματα και εξοπλισμό, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, φαρμακευτικά και ιατρικά είδη, βαριά μηχανήματα, ξυλεία, αγροτικά προϊόντα και προσφάτως, σχιστολιθικό φυσικό αέριο με τη μορφή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας, ο Π. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι λειτουργεί το στρατηγικό εργαλείο της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών ροών και γενικότερα της συνεργασίας των δυο χωρών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι επιχειρηματικά γίνονται προσπάθειες μέσω κοινοπραξιών και συμβάσεων υπεργολαβίας, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αγορές που λόγω κομβικής θέσης γειτνιάζει και έχει πρόσβαση η Ελλάδα και συγκεκριμένα στις αγορές της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Attica Bank και στις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως τόνισε, “στα πλαίσια περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας και των εμπορικών και οικονομικών γενικότερα σχέσεων των δύο χωρών ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την συγκατάθεση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών προς την ενίσχυση των επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω της EBRD για την επόμενη πενταετία”.

Επίσης, σημείωσε ότι με πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν, οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδος αντίστοιχα, εγκαινίασαν εναρκτήριο στρατηγικό διάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες σε έξι θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και το εμπόριο και η ενέργεια.

“Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, στόχος και των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης, και προς αυτό εργάζονται με συνεχόμενες διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας προμήθειας αμερικανικού φυσικού αερίου από την Ελλάδα”, σημείωσε ο Π. Ρουμελιώτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση του αυξανόμενου ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην στρατηγικής, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και ότι επαίνεσαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε ενεργειακά έργα που σχετίζονται με την διεύρυνση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Πρόσθεσε επιπλέον, ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό EastMed με έναν εμπορικά εφικτό τρόπο.

“Εξέχουσας σημασίας είναι και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο αλλά και στην από κοινού δράση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Attica Bank.

Στον τομέα του εμπορίου, όπως τόνισε, μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για τη συνέχιση της συνεργασίας με σκοπό, την υποστήριξή των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Φορείς προώθησης των οικονομικών σχέσεων

Καταλήγοντας ο Π. Ρουμελιώτης εξήρε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα επιμελητήρια για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

“Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στη δραστηριοποίηση των δυο επιμελητηρίων και συγκεκριμένα, του Αμερικανικό-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου”.

Όπως σημείωσε, το Αμερικανο-ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά αμερικανικά επιμελητήρια στην Ευρώπη με έδρα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1932 για να προωθήσει τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Με τα μέλη του σήμερα να αριθμούν περίπου 1.000 εταιρείες, μέσα στις οποίες εμπεριέχονται αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μεγάλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, το Επιμελητήριο συνεχίζει να ενθαρρύνει και να διευκολύνει εμπορικές, επενδυτικές και επαγγελματικές συνεργασίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Για το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τόνισε ότι δημιουργήθηκε περίπου πριν από 70 χρόνια, το 1947. Όπως πρόσθεσε, 0 στόχος του Επιμελητηρίου κατά την ίδρυσή του ήταν να προωθήσει και να εξυπηρετήσει τα σημαντικά ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα λειτουργεί στη Νέα Υόρκη με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ