emea business monitor

Η Μέι θέλει αλλά δε μπορεί, η Ευρώπη μπορεί αλλά δε θέλει!

Μπορεί η Τερέζα Μέι να πήγε στις Βρυξέλλες με τον αέρα της νικήτριας στη χώρα της, όμως αυτό ελάχιστα απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι κάθε μέρα που περνάει σκληραίνουν όλο και πιο πολύ την στάση τους απέναντι στη Βρετανία. Το κλίμα που βγαίνει από τις συναντήσεις και τις κοινές δηλώσεις, είναι πως Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να θέλει να βοηθήσει τη χώρα της αλλά δεν ξέρει πια τον τρόπο, καθώς οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό. Από την απέναντι μεριά του τραπεζιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης, και κανένα λόγο να το κάνει. Άλλωστε όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν “βαρεθεί” τα “ήξεις αφίξεις” των Βρετανών και πια ετοιμάζονται για σκληρό Brexit, έχοντας ουσιαστικά τερματίσει τις όποιες συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται μόνο τυπικά. 

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποκάλυψε την πραγματική διάσταση των συνομιλιών και το σημείο στο οποίο αυτές έχουν βαλτώσει. “Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς”, πέταξε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου “όλες τις πληροφορίες” που θεωρεί “γενικά χρήσιμες” και “αφορούν την προετοιμασία για το “no deal”“, δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις “δυσκολίες” που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ και τους ζήτησε “επιπρόσθετες εγγυήσεις”.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε “εξωφρενικό” το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως βασιζόταν στην ΕΕ να του “προτείνει απαντήσεις“.

“Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς”, συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως “δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών”. Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν “πολύ άσχημη”.

Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε “να διατυπώσει τι ήθελε” και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ — και όχι μόνο τη Μέρκελ — που απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε “ακριβώς”, εξήγησε η πηγή αυτή. Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι πάντως τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο “μηχανισμός ασφαλείας” – ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου – με σκοπό να αποφευχθούν τα “σκληρά” σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ’ όλα τους οπαδούς της “καθαρής” εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο “προσωρινά”.

Δεσμεύεται να “εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία“, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μόλις 24 ώρες αφού η Μέι κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα – η νίκη της είχε ακριβό τίμημα, αφού δεσμεύθηκε ότι θα έχει παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022 – η πρωθυπουργός της Βρετανίας έμοιαζε να προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο. Ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την “εμπιστευθούν”.

Διπλωμάτες προεξοφλούν ότι οι τεταμένες και κρίσιμες συνομιλίες θα επαναληφθούν το 2019 και επισημαίνουν ότι απλά δόθηκε μια ακόμη αναβολή στην οριστική έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν κατηγορηματικά το να ξαναρχίσει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που κλείστηκε. Όπως το έθεσε ο Γιούνκερ, “δεν θα υπάρξουν νέες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ. Αυτό είναι ξεκάθαρο“.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.