Έτοιμη να δεχθεί έλλειμμα 1,95% από την Ιταλία η Κομισιόν

Διατεθειμένη να αποδεχθεί μια αύξηση στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 σε σχέση με φέτος, η οποία όμως θα είναι σημαντικά μικρότερη του στόχου που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Κομισιόν, που έχει ήδη απορρίψει το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας το οποίο περιλαμβάνει αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 1,8% φέτος, φαίνεται έτοιμη να δεχθεί έναν στόχο ελλείμματος στο 1,95% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, πιέζει την κυβέρνηση να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα στο 2%, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες και να αποφύγει η χώρα τη πειθαρχική διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρώμη έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα, αν και παραμένει ασαφές μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Την Τετάρτη, πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης, που θα κρατούσε την Ιταλία υπό παρατεταμένη πίεση στην αγορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα, περικοπές κονδυλίων της ΕΕ και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ