Το μετέωρο βήμα του Εμανουέλ Μακρόν!

μακρόν

48 ώρες μετά τον “πόλεμο” στους δρόμους του Παρισιού, ο οποίος εξαπλώθηκε σε όλη σχεδόν την Γαλλία αλλά και το Βέλγιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με διάγγελμα του στην τηλεόραση και απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του αλλά και με τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα πάνω του, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις. 

Στην πρώτη του εθνική ομιλία μετά από δύο Σαββατοκύριακα από τις χειρότερες αναταραχές στη Γαλλία από χρόνια, ο Μακρόν προσπάθησε να αποκαταστήσει την ηρεμία μετά από κατηγορίες ότι οι πολιτικές του μέθοδοι και οι οικονομικές πολιτικές του έσπασαν τη χώρα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε αύξηση μισθών για τους φτωχότερους εργαζόμενους και φορολογικές περικοπές για τους συνταξιούχους, προσφέροντας παραχωρήσεις μετά από εβδομάδες συχνά βίαιων διαμαρτυριών που αμφισβήτησαν την εξουσία του. Ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ το μήνα από το 2019 χωρίς επιπλέον κόστος για τους εργοδότες, ενώ οι συνταξιούχοι που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ θα γλυτώσουν από την αύξηση των κρατήσεων που τους επιβλήθηκε πρόσφατα.

Ο Μακρόν βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική καμπή της προεδρίας του και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.Από την μία πρέπει να πείσει την μεσαία τάξη της χώρας του ότι καταλαβαίνει τον θυμό τους σχετικά με την συμπίεση των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ από την άλλη θα πρέπει να φανεί ότι δεν υποχωρεί στις πιέσεις των διαδηλωτών. 

Το πρόβλημα του Μακρόν όμως δεν σταματάει στις αντιδράσεις των διαδηλωτών. Μπορεί για εκατομμύρια Γάλλους ο Άγιος Βασίλης να ήρθε νωρίτερα φέτος, όμως ο ερχομός του φουσκώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, πιέζοντας το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχεία. Μπορεί οι παροχές που υποσχέθηκα να του δώσουν τελικά την νίκη ενάντια στα “κίτρινα γιλέκα”, όμως δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πως θα χρηματοδοτήσει αυτές τις παροχές  οι οποίες μαζί με την περικοπή της περασμένης εβδομάδας αμφιλεγόμενων προγραμματισμένων φορολογικών αυξήσεων στη βενζίνη και το ντίζελ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό του 2019. 

Ο Μακρόν απέφυγε να επιστρέψει στην αμφιλεγόμενη απόφαση του 2017 για έξτρα φορολόγηση των πλουσίων, κάτι που έφερε μεν 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, όμως έφερε επίσης μαζί του δεκάδες αντιρρήσεις πως με μέτρα σαν αυτό, οι ξένοι επενδυτές δεν θα θελήσουν να μπουν στην γαλλική αγορά. Αυτό που είπε ήταν πως θα συναντηθεί με επενδυτές και επιχειρηματικούς ηγέτες τις επόμενες ημέρες για να δουν από κοινού, πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στην οικονομία.

Από την μεριά τους τα “κίτρινα γιλέκα” δήλωσαν μέσω κοινωνικών δικτύων πως οι δηλώσεις Μακρόν είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιούν κάποια από τα αιτήματα τους, όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως η απάντηση του Γάλλου προέδρου ήταν ανεπαρκής και δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ