Κοινωνικό Μέρισμα: “βροχή” οι απορρίψεις λόγω … μετανάστευσης!

Από σήμερα αναμένεται να κορυφωθούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα, καθώς από το πρωί έχουν μπει στο “χορό” των αιτήσεων και τα λογιστικά γραφεία για να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους. Δικαιούχους όμως οι οποίοι μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακάλυψαν πως παρά το γεγονός ότι ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα, το σύστημα τους εμφανίζει κατοίκους εξωτερικού και ως εκ τούτου ακυρώνει την αίτηση τους. 

Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε, καθώς τα ποσοστά απόρριψης λόγω διαμονής στο εξωτερικό ήταν σε πολύ υψηλό ποσοστό των αιτήσεων που απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δρομολογηθεί η απαραίτητη διόρθωση στο σύστημα. Το σύστημα άνοιξε το Σάββατο το πρωί και αν και κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του Σαββάτου παρουσίαζε τις συνηθισμένες αστάθειες των ελληνικών πληροφορικών συστημάτων του δημοσίου, κατατέθηκαν ήδη πάνω από 800.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί πάνω από 500.000, δηλαδή το 1/3 των δικαιούχων που προβλέπεται πως θα λάβουν φέτος το Κοινωνικό Μέρισμα έχουν ήδη διευθετηθεί. 

Σε ότι έχει να κάνει με τις λάθος αιτήσεις, από τις 129.764 που είχαν απορριφθεί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι 22.748 ήταν για άτομα που φαίνονταν πως δεν μένουν πια Ελλάδα από το 2013 και μετά. Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Α. Τάγαρης δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διόρθωση του λάθους, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν την αίτηση από την αρχή. 

Μέσα στην ημέρα, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός, θα δοθεί και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφονται άμεσα τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις ακόμα και με τη μορφή των ειδικών αποφάσεων, καθώς το ¨παράθυρο” υποβολής δηλώσεων είναι σχετικά μικρό. Είναι ενδεικτικό πως όσοι κάνουν την αίτηση τους έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να δουν τα λεφτά του Κοινωνικού Μερίσματος στους λογαριασμούς τους έως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. 

Τα περισσότερα λάθη γίνονται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΠ για αν γίνει ενημέρωση του ΑΜΚΑ ως προς το ΑΦΜ. Για τον χρόνο ασφάλισης οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ για τον χρόνο ανεργίας. Μόλις ο ΟΑΕΔ διορθώσει τον χρόνο ανεργίας θα πρέπει άμεσα να εμφανιστεί και στο σύστημα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Εάν υπάρχουν λάθος προσωπικά στοιχεία, εάν υπάρχει αλλαγή σε οικογενειακή κατάσταση κλπ θα πρέπει οι δικαιούχοι να πάνε στα ΚΕΠ με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αλλαγή για να γίνει αυτή η αλλαγή και στο σύστημα.

Αρκετά είναι και τα λάθη που γίνονται από τους καταθέτοντες την δήλωση, ειδικά σε πεδία με πολλά νούμερα, όπως το IBAN. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρξει στο να είναι ενεργός ο λογαριασμός του οποίου το ΙΒΑΝ δηλώνεται. Επίσης εάν υπήρξε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση το 2018 δεν προσμετράται για το φετινό μέρισμα, όπως δεν προσμετράται και καμία αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορά στο 2017. Οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την περιουσία που έγιναν μέσα στο 2018 δεν αναγνωρίζονται καθώς το Κοινωνικό Μέρισμα “μετράει” τα εισοδήματα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ