ΤτΕ: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές γραφείων και καταστημάτων τους πρώτους έξι μήνες του έτους σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 4,6%, ενώ αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, καταγράφηκε επίσης τόσο στη Θεσσαλονίκη (0,4%) όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (2,9%).

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 1,8%, για τη Θεσσαλονίκη 0,5% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 1,7%.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν το ίδιο διάστημα και τα μισθώματα των γραφείων, καθώς στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το δεύτερο μισώ του προηγούμενου έτους (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής ήταν 0,8% το πρώτο εξάμηνο και 1% το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,2%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι τιμές των καταστημάτων, καθώς με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους, με την εικόνα όμως να διαφέρει ανά περιοχή.

Ειδικότερα, την ανωτέρω περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημείωσαν αύξηση κατά 4%, στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν μείωση 0,8%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Για το 2017, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 1,7% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 1,5% για την Αθήνα, 1,2% για τη Θεσσαλονίκη και 2,1% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αντίθετα, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης ήταν 0,8% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και 0,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των καταστημάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ