Κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο η ευρωζώνη, σε χαμηλό 4 ετών η ανάπτυξη

Με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών επεκτάθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ εξασθένιση κατέγραψε και η αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε τριμηνιαία βάση, καθώς η Eurostat επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμησή της. Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σημαντικά χαμηλότερο από το 0,4% που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στις 19 χώρες της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,6%, χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,7%.

Σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, αυτή της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της Ιταλίας επίσης συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat επιβεβαίωσε και τις αρχικές εκτιμήσεις της για την αύξηση της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, η τελική μέτρηση έδειξε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε επίπεδο έτους, έναντι ανόδου 0,4% και 1,5% αντίστοιχα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ