Στην παράταση “έσωσε” το παιχνίδι η Wall Street

Με οριακές απώλειες 79,40 μονάδων έκλεισε τελικά ο Dow Jones, στις 24.947,67 μονάδες, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία κάποια στιγμή βρέθηκε να χάνει ακόμα και σχεδόν 800 μονάδες, ενώ ο S&P500 έκλεισε την συνεδρίαση με απώλειες 0,15%, στις 2.695,95 μονάδες. Από την άλλη ο Nasdaq κατάφερε να βρει θετικό πρόσημο, κλείνοντας την συνεδρίαση στο +0,4% και τις 7.188,26 μονάδες, χάρη στα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών. 

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι αγορές έχουν γίνει υπερβολικά ευαίσθητες απέναντι στα πρωτοσέλιδα, τα οποία δείχνουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερο την διάθεση των επενδυτών. Η αφορμή για την ξαφνική μεταβλητότητα της Wall Street, μπορεί να εστιαστεί στην σύλληψη της οικονομικής Διευθύντριας της Huawei στον Καναδά, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες μη συμμόρφωσης της εταιρείας με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, αλλά και με την στάση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ στο θέμα των επιτοκίων. 

Η σύλληψη της Meng Wanzhou, Οικονομικής Διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας, πυροδότησε ένα νέο γύρο στην ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, “γκρεμίζοντας” στην ουσία τα βήματα που έγιναν στην διάσκεψη των G20 στην Αργεντινή, μέσα από την οποία οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει σε ανακωχή του εμπορικού πολέμου για 90 μέρες. Η αγορά αναθάρρησε προς στιγμή και η σύλληψη η οποία πυροδότησε ανακοινώσεις και απειλές αντιμέτρων, έφερε τεράστια ανησυχία, μέρος της οποίας αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση. 

Οι επενδυτές επίσης δεν ερμήνευσαν ίσως σωστά την στάση της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι ειδήσεις πως η FED θα επιβράδυνε τον ρυθμό ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής της χώρας, οδήγησε σε ένα βιαστικό sell off. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να κρατήσει μια στάση αναμονής στα επιτόκια, και πως οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν είναι ακόμα σίγουροι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους. Η αβεβαιότητα αυτή, όπως εκφράστηκε από την εφημερίδα, ήταν αυτή που “ξεχείλισε το ποτήρι” των επενδυτών, οι οποίοι αντέδρασαν με μαζικές πωλήσεις, οδηγώντας τον δείκτη σε σοβαρές απώλειες πριν καταφέρει να ορθοποδήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ