Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα: “Η κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού είναι στον ορίζοντα”

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα από την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που γίνεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, στην οποία όχι απλά “Χτύπησαν τα καμπανάκια” για μια επερχόμενη κλιματική καταστροφή, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώθηκε με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η καταστροφή είναι ήδη προ των πυλών. 

“Aυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια: η αλλαγή του κλίματος. Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση του πολιτισμού μας και η εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού κόσμου είναι στον ορίζοντα” δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Sir David Attenborough, τον οποίο όλοι έχουμε γνωρίσει μέσα από τα ντοκiμαντέρ “Planet Earth” και “Blue Planet”. 

 O Sir David Attenborough επελέγη να μιλήσει στην σύνοδο κορυφής ως μέρος της πρωτοβουλίας “το βήμα των πολιτών” μέσω της οποίας ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μοιραστούν τα προσωπικά τους μηνύματα και βίντεο από το πως η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη ζωή τους. “Ο κόσμος έχει μιλήσει”, δήλωσε ο Attenborough. “Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο, ο χρόνος τελειώνει, θέλουν εσείς, οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, να ενεργήσετε άμεσα”.

Η συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε έτσι ώστε οι ηγέτες του κόσμου να μπορέσουν να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα οι δεσμεύσεις που πήραν κατά την διάρκεια της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι. Σύμφωνα με την συμφωνία του Παρισιού, 184 χώρες συμφώνησαν να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης των εκπομπων ρύπων για να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα πιο πολλά από τα έθνη δε βρίσκονται σε καθόλου καλό δρόμο εκπλήρωσης των στόχων αυτών καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, αντί για μείωση της θερμοκρασίας της Γης, είναι πιο πιθανό να δούμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ,ακόμα και η αύξηση κατά 1,5 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις πόλεις και το οικοσύστημα, μέσα στα οποία αποτελέσματα περιλαμβάνονται αυξημένες πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, καταστροφή έως και 90% των κοραλλιογενών υφάλων, μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζώων και έλλειψη τροφίμων από ξηρασίες. Μια πρόσφατη αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών των ΗΠΑ, η οποία κυκλοφόρησε χωρίς τυμπανοκρουσίες κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου των ευχαριστιών στις ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο (ο ένοικος του οποίου αποχώρησε απο την συμφωνία του Παρισιού επειδή δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής), επιβεβαίωσε τα ευρήματα και τους επικείμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ