Στη Βουλή το ν/σ για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, γλιτώνουν και οι νέοι συνταξιούχοι

Τέλος στην αγωνία 1,4 εκατ. συνταξιούχων βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, με βάση το οποίο καταργούνται οι περικοπές στις συντάξεις που θα τίθεντο σε ισχύ από την 1η/1/2019.

Η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι κύριες συντάξεις του Ιανουαρίου να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Η σχετική διάταξη που κατατέθηκε με το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μάλιστα και μια καλή είδηση για τους νέους συνταξιούχους, καθώς προβλέπει ότι διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018, λόγω της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη για τις συντάξεις ορίζει ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει την από 1/1/2019 καταβολή στους συνταξιούχους της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387/2016), όπως είχε τροποποιηθεί με τη διάταξη του νόμου 4472/2017 (παράγραφος 2 του άρθρου 1) που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18%, αντικαθίσταται ως εξής: “Από 1η.1.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παρ. 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, όπως ισχύει”.

Παράλληλα, ορίζεται ότι καταργούνται οι “παρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472/2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ