Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Μετά από μια μαραθώνια σύνοδο που κράτησε 18 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την ενίσχυση του ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στην συνέντευξη Τύπου για τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

“Τα καταφέραμε. Μετά από αρκετούς μήνες έντονων διαπραγματεύσεων και πολύ σκληρή και μακρά συνάντηση, διατυπώσαμε ένα περιεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση του ευρώ. Ένα σχέδιο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει όλοι”, ανέφερε ο Σεντένο, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη Τύπου για τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τη λειτουργία του backstop (λύση τελευταίας καταφυγής) που θα αρχίσει να ισχύει το αργότερο το 2024 και μπορεί να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα εάν οι τάσεις μείωσης των κινδύνων βρίσκονται σε καλό δρόμο το 2020, καθώς και πιθανά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση της ΟΝΕ, που να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το Eurogroup συμφώνησε στην ισχυροποίηση του ρόλου του ESM ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους για την πρόληψη και την επίλυση των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι βασικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του backstop (λύση τελευταίας καταφυγής), το οποίο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο μεσοπρόθεσμα και θα ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της τραπεζικής ένωσης. Με βάση τα όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών, το backstop θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο, υπό τον όρο ότι το 2020 θα κριθεί πως έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων. Επίσης, συμφωνήθηκαν οι όροι αναφοράς για το σύστημα ασφάλειας που θα παρέχει ο ESM.

Το Eurogroup χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του ESM και της Κομισιόν σχετικά με τους νέους τρόπους συνεργασίας εντός και εκτός των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, με πλήρη σεβασμό του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Η παρούσα συμφωνία δεν θίγει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, όπως ορίζονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, το Eurogroup χαιρέτισε τη συνεχιζόμενο πρόοδο που σημειώνεται για τη μείωση των κινδύνων, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ελάχιστη απαίτηση για τη δημιουργία ιδίων κεφαλαίων και των επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), σημειώνοντας ότι απαιτείται πρόοδος σχετικά με τα καθεστώτα αφερεγγυότητας, ιδίως όσον αφορά την έγκριση των νομοθετικών προτάσεων για την αφερεγγυότητα και την άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης.

Επιπλέον, χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ κάλεσε την Κομισιόν να προτείνει πιο μακροπρόθεσμες ενέργειες για την περαιτέρω βελτίωση των πλαισίων προληπτικής εποπτείας και καταπολέμησης του “μαύρου χρήματος”, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο τονίζεται ότι απαιτούνται περαιτέρω εργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα υποβάλλει την έκθεσή της έως τον Ιούνιο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ