Τα “Κίτρινα Γιλέκα” κέρδισαν τη “μάχη” με τον Μακρόν!

Την αναστολή της αύξησης του φόρου επί των καυσίμων, μέτρο που προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε επισήμως τη συνάντηση με τα “Κίτρινα Γιλέκα” που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, σύμφωνα με το France24. Εξάλλου, τη Δευτέρα εκπρόσωποι του κινήματος δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν στη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, δύο από τους ηγέτες του κινήματος, η Ζακλίν Μουρό και ο Μπενζαμέν Κοσί, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι έλαβαν απειλές από άλλους διαδηλωτές που τους προειδοποίησαν να μην ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση.

Τα “Κίτρινα Γιλέκα” διαμαρτύρονται για ένα αμφιλεγόμενο φόρο επί των καυσίμων από τα μέσα Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την άρση της αύξησης του φόρου επί των καυσίμων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος, ενώ από την 1η Ιανουαρίου σχεδίαζε να προβεί σε περαιτέρω αύξηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα είχε δηλώσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό, ωστόσο μετά τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις η κυβέρνηση τη Δευτέρα εμφανίστηκε έτοιμη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ