Νέα πρόταση για χαμηλότερο έλλειμμα παρουσιάζει η Ιταλία

Νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2019 θα παρουσιάσει τις επόμενες ώρες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Avvenire, προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε η Ρώμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 1,8%, με την Κομισιόν όμως να απορρίπτει τον προϋπολογισμό επισημαίνοντας ότι δεν μειώνει το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, όπως απαιτούν οι κανόνες του μπλοκ, και προτρέποντας την ιταλική κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείματος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι η νέα πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό που είχε προηγουμένως προβλεφθεί, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Από τη μεριά τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεσήμαναν την Τρίτη ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν με την Κομισιόν ότι η Ρώμη θα πρέπει να προβεί σε τροποποιήσεις.

Η Ιταλία, η οποία έχει ήδη το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη στο 133% του ΑΕΠ, θέλει να δανειστεί και να ξοδέψει περισσότερα προκειμένου να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν πως το χρέος πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 60%.

Ήδη, η Κομισιόν από τον προηγούμενο μήνα έχει προειδοποιήσει την Ιταλία ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ και ότι πρέπει να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θα μπορούσε να καταλήξει έως και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

“Στηρίζουμε την εκτίμηση της Κομισιόν και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στηρίζουμε επίσης τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Κομισιόν και των ιταλικών αρχών”, ανέφερε η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ