GlaxoSmithKline: Εξαγοράζει την αμερικανική Tesaro έναντι 5,1 δισ. δολαρίων

Στην εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Tesaro, έναντι τιμήματος 5,1 δισ. δολαρίων (4 δισ. λιρών), προχωρά η GlaxoSmithKline, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στην αγορά φαρμάκων και δη των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει 75 δολάρια για κάθε μία μετοχή της Tesaro, τιμή που συνιστά premium 110% στη μέση τιμή κλεισίματος 30 ημερών του τίτλου της Tesaro.

Η είδηση για το ύψος της αποτίμησης της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας οδήγησε κατά 4% χαμηλότερα τις μετοχές της GSK τη Δευτέρα.

Η Tesaro είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει στην αγορά το αντικαρκινικό φάρμακο Zejula, που ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της πολυμεράσης της πολυαδενοφωσφορικής ριβόζης (PARP), το οποίο έχει λάβει έγκριση για χρήση κατά του καρκίνου των ωοθηκών.

Η GSK πιστεύει ότι οι αναστολείς PARP προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για τη θεραπεία και άλλων τύπου καρκίνου. Πέρα από τη χρήση του κατά του καρκίνου των ωοθηκών, διερευνάται η χρήση του Zejula ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του προστάση, τόσο αυτόνομα όσο και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Αναφερόμενη στην εξαγορά της Tesaro, η διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, Emma Walmsley, δήλωσε: “Η εξαγορά της Tesaro θα ενισχύσει τη δραστηριότητά μας στον τομέα του φαρμάκου, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του τμήματος ογκολογίας, προσφέροντας πρόσβαση σε νέες επιστημονικές δυνατότητες. Αυτός ο συνδυασμός θα υποστηρίξει τον στόχο μας για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ταλαντούχα ομάδα της Tesaro για να προσφέρουμε πολύτιμα νέα φάρμακα στους ασθενείς”.

Η GSK εκτιμά ότι η εξαγορά της Tesaro και των συναφών επενδύσεων R7D θα επηρεάσει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή τα πρώτα δύο χρόνια κατά μέσο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, αλλά θα αρχίσει να συνεισφέρει θετικά έως το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ