Υποχωρεί η Ιταλία στις πιέσεις των Βρυξελλών για το έλλειμμα;

Η Ιταλία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μείωση του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, ή και ακόμα χαμηλότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου που επικαλούνται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία.

“Ναι, αυτά είναι τα στοιχεία”, απάντησε ο Τρία σε ερώτηση για το αν η Ιταλία διαπραγματεύεται μείωση του ελλείμματος στο 2% ή στο 1,9%, έναντι του τρέχοντα στόχου για έλλειμμα 2,4%, γράφει η εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με το Reuters.

Τις δηλώσεις Τρία επικαλείται και η ιταλική καθημερινή εφημερίδα La Stampa, η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει επίσης πως ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 1,9%-2%.

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Il Messaggero, η οποία γράφει ότι οι δύο ισχυροί αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν από τη σκληρή στάση που έχουν κρατήσει μέχρι τώρα όσον αφορά τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που ανέλαβε τον ρόλο του διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό της Ρώμης, φαίνεται να έπεισε τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο για έλλειμμα της τάξης του 1,9%-2%.

Οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, όπως καταδεικνύουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι μετά τα δημοσιεύματα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών. Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,16%, ενώ αυτή του διετούς μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσεις στο 0,80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ