Η παύση του “Εμπορικού Πολέμου” εκτινάσσει τα fututres στην Wall Street

Το μόνο που χρειάζονταν οι αγορές θα ήταν ακόμα και η υπόνοια ότι ΗΠΑ και Κίνα αποφάσισαν να θάψουν προσωρινά το τσεκούρι του πολέμου για να αντιδράσουν θετικά. Όταν δε οι δύο χώρες αποφάσισαν και ανακοίνωσαν πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον νέοι δασμοί και πως οι εμπορικές εχθροπραξίες θα σταματήσουν τουλάχιστον για 90 μέρες μέχρι να οριστεί η νέα περίοδος συνομιλιών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης “εκτινάχθηκαν” κατά τουλάχιστον 400 μονάδες. 

 Στο πλαίσιο της συνάντησης των G20 που γίνεται στην Αργεντινή , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογος του Ξι Τζινγκπινγκ συμφώνησαν σε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο που έχει πλήξει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την οικονομία τους. Στο άκουσμα αυτής της συμφωνίας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones εκτινάχθηκαν κατά 463 μονάδες, ενώ αντίστοιχα αυτά του Nasdaq-100, τον οποίο αποτελούν πολλές εταιρείες που πουλάνε τα προϊόντα τους στην Κίνα, είδαν μια αύξηση της τάξης του +2%. Η ίδια εικόνα υπήρξε και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και χαλκού, τα οποία αναμένουν πως μια νεα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. 

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν για δείπνο το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Αργεντινή, συμφώνησαν να “παγώσουν” πρόσθετους δασμούς στην αρχή του νέου έτους, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αφήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 10%. Αν μετά από 90 ημέρες οι δύο χώρες αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 25%, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα αφορούν την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η Κίνα συμφώνησε στην Αργεντινή, να αγοράσει μια “σημαντική”, αλλά όχι ακόμη καθορισμένη ποσότητα γεωργικών, ενεργειακών και άλλων αμερικανικών προϊόντων για να μειώσει την εμπορική ισορροπία μεταξύ των δύο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Κίνα έχει θέσει δασμούς σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα των ΗΠΑ.

Και μόνο η αναμονή και οι φήμες πως στην Αργεντινή θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ήταν αρκετή για τον Dow Jones να “εκτιναχθεί” κατά 5%, ενώ ο φόβος ενός πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών βοήθησε να στείλει το σημείο αναφοράς σε διορθωτική περιοχή και στο κόκκινο τον περασμένο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ